2015-03-27 12:11:50• hírek • Szatmar.ro

Erdélyi városokból is vár fiatalokat a Vidék Kaland

Ötödik évébe lépett az AGRYA - Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége nagy sikerű, EU díjnyertes kommunikációs programja. A múlt évekhez hasonlóan városi fiatalok töltenek el egy-egy hetet fiatal gazdáknál, munkával, a gazdaság napi életének résztvevőiként. A városi fiatalok élményeit, a kalandjait az interneten, a www.videk-kaland.hu weboldalon keresztül lehet nyomon követni.

A program működése óta először nemcsak magyarországi, hanem erdélyi városi fiatalok is jelentkezhetnek a Vidék Kaland székelyföldi helyszíneire. A jelentkezők közül kiválasztott összesen 6 fiatal egy hetet tölthet el egy csíki, udvarhelyszéki vagy nyárádmenti gazdaságban, aktívan részt vállalva a mindennapi munkában, a fogadó gazda irányítása és felügyelete mellett. A résztvevőket pályázaton keresztül választják ki a Vidék Kaland program székelyföldi partnereinek, a Hargita Megyei Fiatal Gazdák Egyesülete, illetve a Nyárádmente Kistérségi Társulás képviselői. Jelentkezni 2015. április 17-ig lehet a videkkaland.7hatar.ro címről letölthető jelentkezési ív kitöltésével és beküldésével.

Az AGRYA 2011-ben szervezte meg először a Vidék Kaland Programot. A Program célja, hogy személyes példákon keresztül bemutassa a mezőgazdaság működését, az élelmiszer előállításban és a társadalomban betöltött szerepét, tájékoztatást adjon az agrár- és vidékfejlesztési támogatások működéséről, indokoltságáról, valamint betekintést engedjen a gazdálkodók, mezőgazdászok napi életébe, a gazdálkodói életformába. A Vidék Kaland Programot 2012. decemberében a legjobb EU társfinanszírozású mezőgazdasági témájú kommunikációs programnak választották az Európai Bizottság által meghirdetett kommunikációs versenyen.

A Program részeként gyakorló fiatal gazdák (35 év alatti fiatalok) fogadják a 35 év alatti, de 18 évesnél idősebb városi fiatalokat egy-egy hétre a gazdaságukban. Ez alatt az időszak alatt, 5 munkanapon keresztül, a kiválasztott városi fiatalok aktívan részt vesznek a gazdaságban zajló aktuális munkában, a fiatal gazda társaságában, annak irányítása és felügyelete mellett. A résztvevők a fiatal gazda munkarendjéhez illeszkedő munkarend szerint dolgoznak, amely hosszabb lehet napi 8 óránál. Ez is biztosítja, hogy megismerjék egy-egy családi gazdaság mindennapi működését, a gazdálkodók valós életét, tevékenységét. A városi fiatalok fogadása a mezőgazdasági betakarítási csúcsidőszakra - 2015. július közepétől augusztus elejéig - esik. Így a résztvevő fiataloknak az ebben az időszakban természetes, hosszított munkarendben kell közepesen nehéz fizikai munkát végezniük. A résztvevők az elvégzett munkájukért bérezésben nem részesülnek. A foglalkoztatás munkajogi kereteit az ún. alkalmi munkavállalás adja.

A résztvevőknek vállalniuk kell, hogy a program során szerzett élményeikről, benyomásaikról és véleményükről az AGRYA által biztosított és megjelölt kommunikációs csatornákon - www.videk-kaland.hu weboldal, blog, Facebook, Youtube - tájékoztatást adnak, fényképeket, esetlegesen videókat töltenek fel.

A jelentkezőket az AGRYA és együttműködő partnereinek képviselőiből álló bizottság hallgatja meg, majd választja ki a résztvevőket. A kiválasztás során elsősorban a jelentkezők motivációit és elszántságát értékeli a bizottság. A részvétellel elsősorban a tapasztalatszerzést kívánják könnyebbé tenni a szervezők. A Program tehát nem irányul szabadidős vagy turisztikai jellegű célokra, a Programnak lényegi eleme a fizikai munkavégzés.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: