2015-10-26 15:25:49• hírek • Szatmar.ro

Erdély kiválósága díjat kapott a szatmári képzőművész Budapesten

Az Erdélyi Közösségi Élet Kiválósága Díjjal tüntették ki Budapesten a Szatmárnémetiből származó Sabău-Trifu Cristina szakrális képzőművésznőt. Az elismerést az első Erdélyi Művészek Hete alkalmából vehette át Simó Klárától, a Transilvanum Alapítvány alapító kurátorától.

Négy nap négy helyszínen várta a klasszikus erdélyi művészet iránt érdeklődő közönséget az első Erdélyi Művészek Hete Budapesten. A hét során többek között fellépett a marosvásárhelyi származású Keresztes Ildikó előadóművész, valamint Horváth Izabella zongoraművésznő is, aki a franciaországi Toulouse városából kizárólag a rendezvénysorozat záró hangversenye miatt repült a magyar fővárosba. A Világhírű Erdélyi Művészek estéjén közel egy órás előadást tartott a szakrális művészetről, valamint bemutatta világhírű alkotásait Sabău-Trifu Cristina képzőművész. Az egyházművészettel foglalkozó képzőművész ötévesen döntötte el, hogy festő lesz. A művészeti líceumot követően, ahol egy évfolyamon tanult a Transilvanum alapítójával, a zongoraművész és optimetrista-látszerész Simó Klárával, elvégezte a kolozsvári Ion Andreescu Képző- és Iparművészeti Főiskola textil szakát és párhuzamosan Miklóssy Gábor festőművész magántanítványa volt. Szakrális képzőművészként Románia szerte és külföldön számos templom őrzi keze munkáját. Alkotásait is bemutató előadása hatalmas sikert aratott a budapesti Marczibányi Téri Színházteremben.

Az est végén Sabău-Trifu Cristina átvehette az Erdélyi Közösségi Élet Kiválósága Díjat. A Transilvanum Alapítvány alapító kurátora, Simó Klára, aki Szatmárnémetiből származik, évek óta rengeteget tesz annak érdekében, hogy az erdélyi kultúrát minél szélesebb körben megismerjék. „Ezt a kitüntetést azzal a szándékkal hoztam létre, hogy a Transilvanum közösség, mely sikeres erdélyi kötődésű embereket fog össze Magyarországon, kifejezhesse elismerését és nagyra becsülését mindazok iránt, akik munkájukkal és életükkel hozzájárulnak az erdélyi közösségi élet és az erdélyi kultúra fejlődéséhez, épüléséhez. Cristina az alkotásai által nemcsak a templombelsőket építi és szépíti, hanem mindannyiunk lelkét is, akik ezeket a gyönyörű munkákat láthatjuk." - mondta Simó Klára asszony.

A Transilvanum eddigi díjazottjai között van Bánffy Farkas báró, Keresztes Ildikó előadóművész, Ugron Zsolna író, Nagy Elek üzletember és Papp Péter a kancellár.hu elnöke is, valamint az Erdélyi Művészek Hetén szintén fellépő Harag György Társulat.

A hamarosan két éves fennállását ünneplő Transilvanum közösség fővédnöke Böjte Csaba ferences szerzetes azt mondta: egymás segítésénél nincs jobb befektetés. A közösség célja az erdélyi kultúra és művészet tudatos ápolása, ezért szervezte meg az Erdélyi Művészek Hetét, ahol a magyarországi közönség is megismerkedhetett Sabău-Trifu Cristina közösséget építő művészetével és alkotásaival.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: