2014-10-28 13:06:52• hírek • Kocsis Zoltán

Épülhet a fővezeték Szamosdob és Nagykároly között

A „Szatmár megye ivóvíz- és csatornahálózatának infrastrukturális bővítése és rehabilitációja" elnevezésű megaprojekt 2012 március 17-én történt aláírását követően másfél évvel az Apaserv kedden megkötötte a beruházás utolsó kontraktusát. Ennek jegyében a következő bő egy évben a kivitelező SC Samcif SA. vállalta, ha megfeszített tempóban is, de kiépíti a Szamosdobot Nagykárollyal összekötő fővezetéket.

A beruházás összértéke 15 millió lej. Ennek fejében 2015. december végéig 23,6 kilométer hosszan fektetik majd le a fővezetéket, amely összeköti a szamosdobi vízművet a nagykárolyi pumpaállomással. Mindez lehetővé teszi, hogy minőségi vezetékes víz legyen Nagykároly mellett Szamosdobon, Csengerbagoson, Újbagoson, Sándormajoron, Daciában, Kismajtényban, Domahidán és Kaplonyban. Arról nem is beszélve, hogy a jelenlegi vezeték közel három évtizedes, évi átlagban húsz meghibásodás lép fel vele kapcsolatban, ami jelentősen rontja az említett települések vízellátását, magyarázta Balog Ágnes, az Apaserv munkatársa.

Nagykároly vízellátását a 80-as évek óta két vezeték látta el. Az egyik a cukorgyáré volt, ám az fel is számolta azt, a másik pedig vasból van és legkevesebb egy centiméteres már a lerakódás benne, vázolta fel a helyzetet Kovács Jenő polgármester.

„Ennek következtében amikor javítás után újraindul a szolgáltatás, mi nem vizet kapunk, hanem kávét", viccelődött Kovács. A polgármester kifejtette továbbá, biztos benne, hogy a kedden aláírt munkálatokat be lehet fejezni a következő év végéig. Ő sokkal inkább a korábbi kontraktus tárgya miatt aggódik. Ennek kereteiben 72 utcában (valamint Kaplonyban) építik ki a hálózatot. „A városban mindig komplexebb a munka. Arról nem beszélve, miként fogjuk mi leaszfaltozni azt a rengeteg utcát. A legfontosabb azonban, hogy a lakosság és a földtulajdonosok megértését és türelmét kérjük. Meg kell érteniük, ez az egyetlen módja annak, hogy Nagykárolyban minőségi vizet ihassunk", jelentette ki Kovács Jenő.

Dan Stegerean, az Apaserv igazgatója elmondta, a beruházás még idén április 18-án került fel a közbeszerzési pályázatok országos elektronikus rendszerébe. Az ajánlatokat szeptemberben értékelték ki, ám a fellebbezések miatt csak most tudták aláírni a szerződést. „Hosszú, folyamatos és mások részéről nem mindig korrekt harcot vívtunk az elmúlt másfél évben", vázolta a történteket az igazgató. A Szamosdobot Nagykárollyal összekötő fővezeték jórészt a vasúti sínnel párhuzamosan épül majd. Stegerean elmondása szerint komoly csatákat vívtak a CFR-rel, amíg megkapták erre az engedélyt. Ennek köszönhetően azonban mindössze három földtulajdonos területeit érinti majd a munkálat, igyekezett megnyugtatni Kovács ebbéli aggályait is. Stegerean figyelmeztette ugyanakkor a kivitelezőket is: amennyiben bármely munkát nem sikerül befejezni 2015 december 31-ig, akkor a fennmaradó költségeket az Apaserv részvényeseinek kell majd állniuk: a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatalnak, a Szatmár Megyei Tanácsnak, valamint az érintett önkormányzatoknak.

A „Szatmár megye ivóvíz- és csatornahálózatának infrastrukturális bővítése és rehabilitációja" elnevezésű projekt összköltségvetése 433,519 millió lej. A költségek 78,5%-át az Európai Unió, 12%-át a román állam, 1,84%-át az érintett önkormányzatok, 7,60%-át pedig az Apaserv biztosítja - az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank hitelének köszönhetően.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: