2014-07-21 18:13:50• hírek • Kocsis Zoltán

Épületet vásárolna a megyei tanács a könyvtárnak – hitelből

Ismét napirendre került a megyei könyvtár problémája a Szatmár Megyei Tanács ülésén: a legújabb elképzelés, hogy a tanács megvásárolja a Kereskedelmi Akadémia épületét, hitelből. Ebből újítanák fel az egykori 13-as iskola épületét is.

Rendes havi ülésére ült össze hétfőn a Szatmár Megyei Tanács (MT), a mindössze tíz határozati tervezet közül pedig az volt a legfontosabb és a legérdekesebb, amely végül lekerült a napirendről. A testületnek ebben arról kellett volna döntenie, hogy az MT felvehet-e egy újabb, kilenc millió lejes kölcsönt.

„Javaslatomra végül ez a pont lekerült a napirendről", mondta Riedl Rudolf alelnök. „Ezzel a kilenc millióval ugyanis kimerült volna a megye hitelképessége, ami azt jelentené: bármi történne, nem tudnánk kölcsönt felvenni", indokolta döntését a tanács alelnöke.

Azt azonban Riedl sem vitatta, hogy a hitelfelvétel indoka két komoly probléma! A határozattervezet szerint ugyanis az MT a kölcsön összegéből 2,1 millió lejt fordítana a Batizi úton található, egykori 13-as Számú Általános Iskola épületének felújítására, másrészt pedig 6,8 millió lejből megvásárolná a Kossuth-kert mögötti Kereskedelmi Akadémia épületét a megyei könyvtár számára. Mindez azonban két érdekes kérdést vet fel.

Egyrészt, tavaly nyáron nagy vitát gerjesztett, amikor a Szatmárnémeti Városi Tanács RMDSZ-es frakciója nem akart lemondani az egykori általános iskola épületéről. Az üresen álló ingatlant végül átvehette az MT, amely ide a fogyatékkal élő gyerekek iskoláját költöztetné be. Akkor a városi tanács úgy határozott: amennyiben három éven belül nem működik az iskola az épületben, akkor az ingatlan tulajdonjoga visszaszáll a városra. A három évből egy már eltelt és egyelőre semmi nem történt. Pedig akkor azt tervezték, 2014 szeptemberében már itt kezdi meg a tanévet a fogyatékos gyerekek iskolája.

Legalább ennyire fontos a megyei könyvtár esete is. Az intézménynek jelenleg otthont adó épület a kommunista államvagyon egy részét átmentő Federal Coop tulajdonában van. Az MT előző vezetésének hosszú évek perei után sikerült egyezségre jutnia, amelynek fejében a tanács havi 12.000 euró bérleti díjat fizet. Ugyanakkor megállapodás született a polgármesteri hivatallal, hogy az Astoria hotel mögött, a Kogalniceanu utcába épül az új könyvtár. Másfél évvel ezelőtt az MT vezetői be is mutatták az épület terveit. Azóta viszont semmilyen előrelépés nem történt! Hacsak azt nem vesszük figyelembe, hogy egy időben Adrian Stef tanácselnök és Dorel Coica polgármester felvetették: mivel a Kogalniceanu utca „nincs eléggé szem előtt", építsék a könyvtárat a Székesegyház és a Divatház közötti térre, ahol hajdanán, a 70-es évekig a polgármesteri hivatal állt.

Most viszont az MT vezetői egy olyan ötlettel álltak elő, mely szerint a Kossuth-kert hátsó bejáratánál található Kereskedelmi Akadémia épületét kellene megvásárolni. A modern, 2008-ban átadott épületet már nem használja a nevezett főiskola, így az üresen áll. Információink szerint azonban egyelőre nem tudni, a földszintből és két emeletből álló épület statikailag elbírja-e a könyvtár jelentette terhelést.

„Célunk, hogy minél gyorsabban megszabaduljunk attól a helyzettől, hogy bérleti díjat kelljen fizessünk. Sajnos a könyvtár jelenlegi otthona szűkösnek is bizonyul. Szerencsére Szatmárnémetiben több olyan épület is van, amit meg lehet vásárolni. Azért vettük le a tervezetet a napirendről, hogy közvitát indítsunk: melyik lenne a legmegfelelőbb alternatíva", magyarázta a helyzetet az ülés után Adrian Stef tanácselnök.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: