2011-08-26 17:49:55• hírek • Kocsis Zoltán

„Én csak egy egyszerű tagja vagyok a zenekarnak”

A Partiumi Magyar Napok (PMN) kereteiben történelme során először lép fel Szatmárnémetiben a méltán világhírű 100 Tagú Cigányzenekar, amelyről kevesen tudják, hogy igazság szerint nem is száz tagú. Azt pedig még kevesebben, hogy egyik tagja Szatmárnémetiben született!

Mindez azon a sajtótájékoztatón derült ki, amit péntek délután az Astoria étteremben tartott Stier Péter, a PMN főszervezője, Pap Péter, az együttes romániai menedzsere, Fátyol Tivadar, a Nóta TV művészeti igazgatója valamint Horváth Jenő, a zenekar tagja.

„Én csak egy egyszerű tagja vagyok a zenekarnak, de mivel nagyon örülök, hogy végre szülővárosomban is zenélhetünk, a szatmáriak kedvéért szólóként is fellépek majd", mondta Horváth Jenő.

A 65 éves művész Szatmárnémetiben, Marosvásárhelyen és Kolozsváron végezte tanulmányait, amelyeket Berlinben fejezett be. Bár a németek munkát ajánlottak neki az egyetemen, az akkori politikai rendszer nem tette lehetővé, hogy azt elfogadja. A hegedűművész végül 1990-ban hagyta el Romániát, később a magyar kulturális minisztériumban is dolgozott és közben kapcsolatba került a 100 Tagú Cigányzenekarral, melynek jelenleg vezetőségi tagja is.

„Akármerre is vetett a sors, én mindig szatmárinak éreztem és tartottam magam és büszke vagyok arra, hogy hol születtem. Szeretem a szatmári embereket, ezért örülök, hogy Bukarest, Marosvásárhely és Kolozsvár után Szatmárnémeti a negyedik romániai város, amelyben a zenekarunk valaha is fellépett", mondta Horváth Jenő.

Stier Péter, Fátyol Tivadar, Horváth Jenő, Papp Péter

A zenekar közeljövőjének tervei között szerepel mellesleg egy erdélyi turné is, tudtuk meg Pap Pétertől, az együttes romániai menedzserétől. Hogy ekkor fellépnek-e ismét Szatmárnémetiben, azt egyelőre nem tudni, az viszont biztos, hogy a rengeteg felkérés miatt most is hatalmas erőfeszítés volt elcsábítani a zenekart. „Nemzetiségtől függetlenül én úgy gondolom, a zenekar itt léte egy nagy dolog a város számára", jelentette ki Stier Péter.

Amint azt Fátyol Tivadar elmondta, a négy platina- és öt aranylemezzel rendelkező együttes ugyan egy klasszikus cigányzenekar, ám nem csak klasszikus cigányzenét játszanak. A 100 Tagú Cigányzenekar, amelynek mellesleg 138 tagja van, valamennyi tagja kotta nélkül játszik a koncerteken, ami egyedülállóvá teszi őket világszerte. Szintén kevesen tudják, hogy sem az állampolgárság, sem a származás nem kizáró tényezője a tagságnak, csak a zenetudás: az együttesnek van szlovákiai és oroszországi tagja is ugyanúgy, mint magyarországi magyar tagja.

Péntek este 19.00-tól Szatmárnémetiben, az Október 25 téren nem lép fel a teljes zenekar (erre nagyon ritkán van példa), összesen 40-en kísérlik majd meg elkápráztatni a közönséget az összesen másfél órásra tervezett koncerten, amelyen részt vesz, hogy Horváth Jenő szavait idézzük, a zenekar két legfontosabb tagja, Beke Farkas Nándor és Buffó Rigó Sándor is.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: