2016-10-07 16:24:26• hírek • Szatmár.ro

Emeletes parkolóházat építtetne a polgármester a könyvtár tervezett helyén

Javában készül a város mobilitási terve, amely akár arra is rámutathat, hogy utcákat lehet átadni a gyalogosforgalomnak a régi városközpontban is. Ennek persze alapfeltétele az, hogy parkolási lehetőséget kell biztosítani a környező utcákban az autóknak. Kereskényi a parkolóház megépítésében látja a megoldást.

Elindulhatunk a Tűzoltótoronytól gyalogosan vagy akár kerékpárral, át a régi majd új főtéren, át a Szamos felett épített gyalogos hídon egészen a plázáig, úgy, hogy egyetlen autók járta úttesten sem kell átkelnünk - akár ez is megvalósulhat néhány éven belül Szatmárnémetiben. Legalábbis vizsgálják a lehetőségeket, hogy min lehetne vagy kellene változtatni régi főtéren és környékén.

Vizsgálják annak lehetőségét, hogy a régi főtér nagy részét átadják a gyalogosoknak, kitiltva onnan az autókat. Ám valamit kezdeni kell azoknak az autóival, akiknek ügyintézés céljábó a főtéren van dolguk.

Kereskényi Gábor elképzelése szerint a Mihail Kogalniceanu utcában - Astoria Szálló mögött - egy többszintes parkolóházat kellene építeni, oda, ahol annak idején még könyvtárat épített volna a Szatmár Megyei Tanács.

„Volt egy olyan elképzelés, hogy a város átadja a megyei tanácsnak a területet, ahová az új Szatmár Megyei Könyvtár épülete kerülhet. Az látszik, hogy ez nem fog megvalósulni, mert a megyei tanácsnak nincs rá pénze. Az ingatlan nagyon hasznos lenne viszont arra, hogy oda egy emeletes parkolóházat építsünk, ami egy nagy lépés lenne afelé, hogy a belvárosból kivonjuk a parkoló autókat. Ha a mobilitási terv azt fogja mutatni, hogy szükségünk van minél több gyalogos és bicikliútra, területre, akkor egy lépssel közelebb kerülhetnénk a célhoz" - magyarázza Kereskényi Gábor. „Azt sokan elmondják, hogy kell gyalosgos, vagy bicikliút, vagy hogy zárjuk le a központot - a következő kérdés az, hogy mit csinálunk az ott parkoló autókkal? Túl sok lehetőség nincs. A Somesul nagyáruház mögött van egy keskeny terület, ahová parkolóházat lehetne építeni, a másik a Kogalniceanu utca lenne" - magyarázza.

Kereskényi szerint egy másik lehetőség, egyfajta ideiglenes megoldás a régi nyári színház területén kialakított parkoló lehet. „Azzal a területtel az a baj, hogy nem a város tulajdona. Valószínűleg a tulajdonos Római Katolikus Püspökséggel meg lehetne egyezni a terület használatáról, de nekik is konkrét terveik vannak az ingatlannal. Arról valószínűleg meg lehetne egyezni, hogy mélygarázs épüljön a tervezett épület alá, de az már egy más léptékű beruházás, amit saját költségvetésből nem tudnánk felvállalni."

A polgármestertől azt is megtudtuk, hogy a város mobilitási tervét egy bukaresti cég készíti, amelyiknek már elég nagy tapasztalata van ebben. Eddig már 14 romániai városnak készítették el ezt a tanulmányt. Ők a lakosságot is megkérdezik, hogy felmérjék a közlekedési szokásokat, illetve a lehetőségeket - például ha gépkocsival járnak a munkahelyükre, milyen körülmények között váltanának esetleg kerékpárra? Vagy használnák a tömegközlekedést? Ilyen kérdésekre keresi a választ a mobilitási terv és mutat rá arra, hogy a közlekedés terén milyen átszervezéseket kell végrehajtani.

A mobilitási terv egyébként nagyon fontos a Regionális Operatív Programban leadott pályázatoknál is, hiszen a mobilitási terv és az integrált városrendezési stratégia elengedhetetlen a pályázáshoz.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: