2014-09-29 14:51:57• hírek • Kocsis Zoltán

Elkezdődött a Bűnmegelőzés Hete

A hétfői nappal elkezdődött a Szatmár Megyei Rendőrség által immár kilencedik alkalommal megszervezett Bűnmegelőzés hete elnevezésű prevenciós eseménysorozat. A hét programját az országos prioritásoknak megfelelően alakították ki.

A programsorozatot Vlad Florentin, a megyei rendőrség új parancsnokának sajtótájékoztatója nyitotta. Ezen Radu Roca alpolgármester elmondta, a szórólapokat és a különböző információs anyagokat a szatmárnémeti önkormányzat anyagi támogatásával hozták létre. Simona Sandulescu, a bűnmegelőzési osztály vezetője célként fogalmazta meg, hogy a rendőrségnek, a civil szervezeteknek és a sajtónak közösen segítenünk kell a lakosságnak, hogy ne válhassanak bűncselekmények szenvedő alanyaivá. Claudiu Mondici főtanfelügyelő méltatta az általa vezetett intézmény és a rendőrség közötti jó kapcsolatot és kiemelte a fiatalkori bűnözés elleni harc fontosságát.

A Bűnmegelőzés Hetének első napján, hétfőn a sajtótájékoztatót követően előbb az Aurel Popp Művészeti Iskola, majd egy órával később az I.C. Bratianu Műszaki Kollégium diákjai látogatták meg a Szatmár Megyei Büntetés-végrehajtó Intézményt. A börtönlátogatás mellett Nagykárolyban, a Kalazanczi Szent József Római Katolikus Iskolaközpont IX-XII. osztályos tanulóival találkoznak a rendőrség munkatársai.

Kedden a gyermekpornográfia elleni küzdelem lesz a tevékenységek középpontjában, valamint az, hogy a kiskorúak miként kerülhetik el, hogy a bűncselekmények áldozataivá váljanak. Ennek jegyében a rendőrség szakemberei négy tanintézményt keresnek fel, ahol előadást tartanak majd a gyerekeknek: 09.00 órától a Lázári Általános Iskolát, 11.00 órától a szatmárnémeti Mircea Eliade és Lucian Blaga általános iskolákat, valamint a nagykárolyi Iuliu Maniu Műszaki Kollégiumot.

A szerdai téma a lopások, betörések megakadályozása lesz. Ennek keretében 10.00 és 17.00 órák között biztonságtechnikai kiállítást tekinthetünk meg Szatmárnémetiben, a Coposu sétányon található „gödörben". Ezt követően 17.00 órakor indul az autóból és házból történő lopások és betörések ellenes tájékoztató karaván, a nagykárolyi Elméleti Líceum X-XI. osztályos diákjaival pedig az iskolások körében történő lopások megakadályozása lesz a téma.

Csütörtökön az erőszak dominál, ebben a témában hallgathatnak meg előadásokat a fiatalok. Reggel 09.00 órai kezdettel a Johann Ettinger Német Elméleti Líceumban a „Közömbösség bűntárssá tesz" című előadáson vehetnek részt a diákok, amelyen a nagyváradi emberkereskedelem ellenes központ szakemberei is részt vesznek. Egy órával később a Ioan Slavici Gimnázium dísztermében a „Drogfogyasztó - bűnöző vagy áldozat?" témaköre lesz terítéken, 12.00 órától a tanfelügyelőségen pedig az „Agresszivitás - erő vagy gyengeség" témakörét boncolják.

A pénteki zárónapon már a közlekedés lesz a központi téma. Délután 14.00 órától 14 évnél nagyobb diákok kerékpáros felvonuláson vehetnek részt az Október 25 tér (új központ) - Kossuth-kert - Október 25 tér útvonalon. Ezzel párhuzamosan a megye egész területén a nap folyamán a túlzott sebesség veszélyeire igyekeznek felhívni az autósok figyelmét. A statisztikák szerint ugyanis Szatmár megyében a legtöbb közlekedési balesetért a nem megfelelően megválasztott sebesség tehető felelőssé. A második helyen mellesleg a gyalogosokkal szembeni elsőbbség megadásának elmulasztása, a harmadikon pedig a gépkocsik közötti elsőbbségadás elmulasztása áll, hangzott el a sajtótájékoztatón.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: