2015-10-09 12:39:46• hírek • Kocsis Zoltán

Elképesztő! Három szatmári ortodox pap ellopta Szent Haralambosz kezét!

Időközben a zarándoklaton részt vevők egy közös nyílt levelet jutattak el a helyi román nyelvű sajtóhoz, melyben azt írják, a három ortodox papnak semmi köze a felelőtlen tetthez: két fiatal ugyanis kihasználta, hogy a szerzetes a három kollégával foglalkozik és elemelték az ereklyét.

Megdöbbentő történetről számolt be csütörtökön a Mediafax román hírügynökség: három Szatmár megyei ortodox pap ellopta Szent Haralambosz kezét a görögországi Mega Spileo kolostorból! A görög hatóságok rekordgyorsasággal fogták el a tolvajokat, akiket az egyház is felfüggesztett tisztségükből.

A görög hatóságok tájékoztatására hivatkozva a Mediafax azt írja, hogy a három pap egy negyven fős romániai társasággal tartózkodott a Kalavrita város közelében található kolostorban. Alaposan kidolgozott tervük volt a bűncselekmény elkövetésére, hisz amíg ők elterelték a szerzetesek figyelmét, addig egy negyedik férfi ellopta az ereklyét.

Amint a szerzetesek észrevették a kéz hiányát, azonnal értesítették a hatóságokat. Azok pedig fél órán belül elfogták a becstelen tett elkövetőit, akik, attól tartva, hogy elkapják őket, egy szakadékba dobták Szent Haralambosz kezét!

Miután a bűncselekmény napvilágot látott, a Szatmári és Máramarosi Ortodox Püspökség vezetői azonnal felfüggesztették tisztségükből a három papot, az avasfelsőfalui kórházban szolgáló Marius Borhidant, a Nyírestanyán szolgálatot teljesítő Emanuel Orost és a Kistartolcon igét hirdető Daniel Popát.

Szent Haralambosz a kereszténység egyik legidősebb mártírja - a mai Görögország területén püspökként szolgáló Haralamboszt Septimius Severus római császár idején végezték ki 202-ben, mert nem volt hajlnadó megtagadni hitét. Egyes feljegyzések szerint ekkor 107, mások szerint pedig 113 éves volt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: