2010-07-25 16:16:54• hírek • MTI

Elkapták a hackereket

Az amerikai Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) segítségével olyan fiatal hackerek egy csoportjára bukkant a szlovén rendőrség, amelynek tagjai több mint 13 millió számítógépet megfertőző vírust alkottak.

A 25 év alatti fiatalok a gyanú szerint a világ egyik legveszélyesebb vírusát hozták létre. A szlovén hackerek Maribor városából valók, és mindannyian informatikushallgatók voltak.
A fertőzött gépekből álló, Mariposa elnevezésű hálózatot a spanyol rendőrség semmisítette meg márciusban. Három spanyol gyanúsítottat is őrizetbe vettek, a vádak szerint ők felelősek azért, hogy 2008 év vége óta magánszemélyek, vállalatok és nyilvános gépek - világszerte több mint 13 millió - fertőződtek meg a vírussal.
A nyomozás során a hatóságok már kezdettől fogva arra gyanakodtak, hogy a vírust nem a spanyolok írták, hanem másoktól vették meg.
A hackertámadások jóval több mint fele az ezer legnagyobb amerikai vállalat és negyvennél is több nagyobb amerikai pénzintézet ellen irányult. A vírus révén elsősorban számlainformációkat és személyes adatokat loptak, majd eladták egy harmadik félnek.
A hálózat nyomaira a kanadai Defence Intelligence cég bukkant 2009 májusában.


Többmilliós kárt okoznak a hackerek
Többmilliós kárt okoznak a hackerek


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: