2015-07-27 18:48:58• hírek • Szatmár.ro

Elismerték 65. születésnapja alkalmából Veres István munkásságát

A kitüntetett újságíró, publicista, műfordító és politikus.

A Szatmár Megyei Hagyományos Kultúrát Megőrző és Támogató Központ a Szatmár Megyei Tanács támogatásával idén húsz kielemkedő szatmári személyiség munkásságát ismeri el, azok kerek évfordulójához kötve.  Hétfőn 16 órai kezdettel a központ székhelyén vehette át az elismerést Veres István újságíró, főszerkesztő, műfordító és megyei tanácsos 65. életévének betöltése alkalmából.

Az egybegyűlteket László Róbert, a házigazda intézmény igazgatója köszöntötte, Veres István munkásságáról pedig Kereskényi Sándor muzeológus és irodalomtörténész, valamint Felician Pop, a Szatmár Megyei Múzeum igazgatója beszélt.

Veres István a háromszéki Uzon községben született 1950. július 24-én. Ott gyerekeskedett és az általános iskolát is ott végezte el, majd a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium bentlakásos tanulója lett, ahol a Gyökerek című iskolai lap szerkesztője volt. 1969-ben a kolozsvári egyetem német-magyar szakára felvételizett s ezen szakokból szerzett diplomát 1973-ban. Az egyetemi évek alatt tagja volt a Gaál Gábor irodalmi körnek, s néhány cikket, fordítást közölt kolozsvári újságokban. A lapcsinálásba komolyabban 1972 nyarán nyert betekintést, amikor nyári gyakorlatra a Brassói Lapokhoz került. Úgy volt, hogy ott is kap munkát, ám 1973-ban nem vehettek fel újságírót, ezért kinevezték tanárnak a Szatmár megyei Halmiba, felesége szülőfalujába. Németet és magyart tanított, közben pedig az újságírás felé kacsintgatott - a Szatmári Hírlap irányába. Közben megbízást kapott a Kriterion Könyvkiadótól egy hazai német szerző, Adolf Meschendörfer egyik kisregényének a lefordítására. A műfordítás ezt követően tovább kísérte - a mai napig fordítja erdélyi szász és sváb írók munkáit.

Aztán 1977-ben Máriás József akkori főszerkesztő felvette a Szatmári Hírlaphoz hírlapírónak. Itt dolgozott 1988-ig, az év végén ugyanis átnyergelt a bukaresti Előréhez szatmári tudósítói minőségben. Aztán jött 1989 - a Szatmári Hírlap szerkesztősége megválasztotta főszerkesztőnek, az év végén pedig részt vett az RMDSZ helyi szervezetének a megalapításában. 2005-ben új kihívásnak tekintette az új magyar napilap, a Szatmári Magyar Hírlap létrejöttét, s elvállalta annak főszerkesztői posztját. 2010-ig, 60 éves koráig volt a Hírlap főszerkesztője, azt követően a Szatmár Megyei Könyvtár munkatársa, 2012-től napjainkig pedig a kölcsönző-részleg vezetője volt.

Veres István meghatódottan vette át Róbert Lászlótól az elismerést és mondott köszönetet a barátoktól, kollégáktól kapott dicsérő szavakért.



Érdemoklevelet kapott munkásságáért Veres István

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: