2016-11-18 09:58:07• hírek • MTI

Elhagyja Marosvásárhelyet a WizzAir

Kolozsvárra költözteti valamennyi marosvásárhelyi járatát a következő két hétben a WizzAir, az egyedüli diszkont légitársaság, amely rendszeresen igénybe vette a Maros megyei tanács által üzemeltetett Transilvania repülőteret - közölte az Agerpres hírügynökség csütörtökön, az önkormányzat bejelentésére hivatkozva.

Bár a megyei tanács csütörtöki sajtóértekezletén elhangzottak szerint kéthetes átmeneti időszakról volt szó, a Kolozsváron megjelenő Krónika című lap csütörtökön arról cikkezett, hogy - a teljes Székelyföldet kiszolgáló - marosvásárhelyi repülőteréről akár sokkal hosszabb időre is elköltözhet a WizzAir, mivel az intézkedést a kifutópálya állapota indokolta, amelynek korszerűsítése időigényes feladat.

Az önkormányzat bejelentette: önerőből is elvégzi a szükséges 77 millió lejes  fejlesztést.

Peti András, a marosvásárhelyi repülőtér idén kinevezett vezetője szerint a felújításra szoruló kifutópálya semmiképpen sem sodorja veszélybe a leszálló nagy gépeket. A Maros megyei önkormányzat júniusban megválasztott elnökével, Péter Ferenccel közösen tartott sajtóértekezleten elnézést kértek a járatok átirányítása okozta kellemetlenségért, hangsúlyozva, hogy az utasok biztonságát fontosabbnak tartják minden gazdasági szempontnál.

Mivel a marosvásárhelyi repülőtér fejlesztésére a bukaresti kormány által elfogadott infrastrukturális fejlesztési stratégia szerint 2022-ig nem használható fel uniós támogatás, a kifutópályát tíz éves lejáratú bankhitelből akarja felújítani az önkormányzat. A Maros megyei tanácsnak jelenleg 7,7 százalékos az eladósodási rátája, a román törvények 30 százalékos költségvetés-arányos eladósodási szintet engedélyeznek.

Az önkormányzat szerint a WizzAir légitársaság döntése nem jelenti azt, hogy bezár a marosvásárhelyi Transilvania repülőtér, de a WizzAir heti 22 járatán kívül az utóbbi időben más légitársaság nem indított járatokat a marosvásárhelyi repülőtérről.

Az MTI érdeklődésére a WizzAir romániai képviselői megerősítették, hogy "a marosvásárhelyi repülőtér (TGM) üzemeltetési korlátozása miatt" a társaság november 18-30 között a kolozsvári repülőtérről (CLJ) működteti marosvásárhelyi járatait, a foglalással rendelkező utasoknak pedig felajánlják a jegyár megtérítését, és a foglalás ingyenes átütemezését is.

Az érintett utasok számára a WizzAir biztosítja az ingyenes átszállítást Kolozsvár és Marosvásárhely között: a buszok a repülő indulása előtt 4,5 órával indulnak Marosvásárhelyről, illetve a leszállás után egy órával Kolozsvárról. Akik maguk oldják meg a transzfert, azok "elfogadható" mértékű költségtérítést igényelhetnek. A társaság elnézést kér a kellemetlenségért és kifejezi reményét, hogy "mielőbb" visszatérhet az eredeti menetrendhez.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: