2013-12-04 16:06:23• hírek • MTI

Elfogadva a 2014-es költségvetés

Egyetlen napos plenáris vita után szerdán elfogadta a bukaresti törvényhozás a 2014-es állami költségvetést, amely körül újabb politikai csata bontakozott ki az egymással szemben álló államfő és miniszterelnök között.

A költségvetési törvény 52 cikkelyét egy óra alatt, a konkrét összegeket tartalmazó - esetenként kötetnyi terjedelmű - mellékleteket tíz óra alatt fogadta el a képviselőház és szenátus együttes ülése, elutasítva a több mint kétezer módosító indítvány túlnyomó többségét.

Márton Árpád, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) parlamenti képviselője, aki 1990 óta tagja a parlamentnek, az MTI-nek elmondta: a büdzsét máskor hetekig vitatta a parlament plénuma, és az ezt megelőző szakbizottsági véleményezést is beleszámítva a költségvetési vita másfél hónapot is igénybe szokott venni.

A kétharmados többséggel kormányzó Szociálliberális Szövetség (USL) számára azért volt sürgős a büdzsé elfogadása, mert a jobboldali Traian Basescu államfő múlt héten bejelentette: visszaküldi megfontolásra a költségvetési törvényt, ha a kormány nem tesz le az üzemanyagra kivetett jövedéki adó - literenként hét eurócenttel való - növeléséről, amelyről az országnak készenléti hitelkeretet biztosító Nemzetközi Valutaalappal egyezett meg.

Basescu a gazdasági növekedést visszavető, Románia érdekeivel ellentétes döntésnek tartja a pótlólagos jövedéki adó kivetését, amellyel szerinte az USL valójában a jövő évi európai parlamenti, illetve államelnök választási kampányra akar pénzt biztosítani a pártszövetség helyi vezetőinek.

Victor Ponta miniszterelnök szerint a többletbevételt autópálya-építésre költenék. A kormányfő zsarolásnak minősítette a büdzsé kihirdetésének halogatását is, amivel szerinte Basescu azt próbálja elérni, hogy a parlament ne vizsgálja tovább családja telekvásárlásának törvényességét.

Az államfőnek 20 nap áll rendelkezésére annak mérlegelésére, hogy kihirdeti-e a költségvetési törvényt.

Amennyiben visszaküldi megfontolásra, és a parlament változatlan formában fogadja el, még alkotmányossági óvást is emelhet ellene, így a parlamenti sietség ellenére elképzelhető, hogy országunknak - ahogy azt a helyi szabályok rögzítik - az idei költségvetési törvénnyel kell megkezdenie a 2014-es évet.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: