2014-11-27 18:15:31• hírek • Kocsis Zoltán

Élelmiszer-pótlék és bírálat a helyi rendőrségnek

A napirendi pontok és az „egyebek" során is szó esett a Szatmárnémeti Helyi Rendőrségről a városi tanács novemberi ülésén, csütörtökön. Lényeges különbség azonban, hogy amíg előbbi nem váltott ki különösebb vitát, addig utóbbit követően Ioan Precupnak magyarázkodnia kellett.

A napirendi pontok egyike szerint a helyi rendőrség munkatársai 2015 január elsejétől a fizetéseik mellett ún. élelmiszer-pótlékot is kapnak majd. A határozat értelmében, akik az utcákat járják nap mint nap, azok napi 24, az irodai munkát végzők pedig napi 18 lej pótlékot kapnak. Némileg visszatetsző azonban, hogy ez a támogatás nem csak akkor jár, amikor dolgoznak, hanem a naptári év valamennyi napján - kivéve a szabadságokat. Mivel ezt törvény írja elő, így természetesen a tanácsosoknak sem volt más lehetőségük, minthogy megszavazzák a határozatot.

Jóval nagyobb figyelmet váltott ki azonban az egyebek pontban Cosmin Ratiu, Magyar Lóránd, Maskulik Csaba és Butka Gergely tanácsosok bírálata. Ratiu azt nehezményezte, hogy a helyi rendőrség elkobozta egy szatmárnémeti nyugdíjas szekerét és 700 lej kifizetésére kényszerítette. Olyan körülmények között, hogy nyugdíja alig haladja meg a 300 lejt. Magyar Lóránd az ellen emelte fel szavát, hogy a helyi rendőrség megbírságolta az embereket, akik kitették az utcára növényi eredetű hulladékaikat.

„A polgármesteri hivatal először meghirdetett egy két hetes őszi nagytakarítási akciót, majd ennek lejártával egy újabbat. Csakhogy a kettő közé beékelődött egy hét. Az emberek jóhiszeműen kivitték a hulladékaikat, a helyi rendőrség pedig megbírságolta őket", mondta Magyar.

Ioan Precup, a Szatmárnémeti Helyi Rendőrség vezetője a vádakra reagálva kijelentette: a szekér elkobzásánál csak a tanács korábbi határozatát tartották be, a nagytakarítás kapcsán pedig őket nem értesítették arról, hogy lesz folytatás.

„Azt szeretném tudni, ki az, aki ezeket az időszakokat kijelöli", tette fel a kérdést Maskulik. „Amikor az őszi nagytakarítás volt, 15 fok alá nem esett a hőmérséklet, a virágok még javában virágoztak, a fáknak eszük ágában sem volt elhullajtani a leveleiket. Akárhogy ráztam, két kosárnál több levelet nem tudtak összeszedni. Őszi nagytakarítást az első fagy után kell tartani, akkor kezdenek hullani a levelek", folytatta a tanácsos.

Butka szerint a helyi rendőrség rosszul rangsorolja feladatait: az emberek bírságolása helyett inkább a közbiztonságra kellene fektetnie a hangsúlyt, Dorgai Gabriella színésznő meggyilkolását követően pedig a pánikba esett lakosság megnyugtatására. „A polgármesternek és a helyi rendőrségnek is ki kellett volna állnia az emberek elé és elmondani, milyen óvintézkedéseket foganatosítottak", vélte a tanácsos.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: