2016-11-08 08:34:43• hírek • MTI

Elégedettek Romániával

A közös biztonsághoz való román hozzájárulást méltatta Rose Gottemoeller, a NATO főtitkárhelyettese hétfőn Bukarestben, miután Lazar Comanescu külügyminiszterrel tárgyalt.

Sajtóértekezletükön Gottemoeller az afganisztáni képzési programokat, az ukrajnai kiber-biztonsági alap irányítását, a rakétavédelmi rendszer deveselui támaszpontjának hadrendbe állítását említette. A NATO főtitkár-helyettese úgy értékelte: aggodalomra ad okot az orosz katonai jelenlét bővítése a Fekete-tenger térségében, amire a NATO keleti szárnyának megerősítésével, egyebek mellett a bukaresti székhelyű új hadosztály-parancsnokságának létrehozásával válaszol.

Gottemoeller megemlítette: Romániában most szervezik a NATO egyik nemzetközi dandárját, és két hete az észak-atlanti szövetség újabb tagállamai jelentették be, hogy szolidaritásuk jeleként hozzájárulnak a NATO romániai szárazföldi és fekete-tengeri vízi, illetve légi jelenlétének növeléséhez. A NATO-tagországok védelmi minisztereinek októberi találkozóján kiderült: Kanadáról, Németországról, Hollandiáról, Lengyelországról, Törökországról és az Egyesült Államokról van szó, Nagy Britannia pedig jövőre Eurofighter Typhoon harci repülőgépeket küld négy hónapra Romániába a NATO délkeleti térsége légtérvédelmének erősítése érdekében.

Comanescu úgy vélte: a legsúlyosabb biztonsági kihívások a NATO keleti szomszédságából érkeznek, ezért most ennek a térségnek, illetve a déli szomszédságnak a stabilitására kell leginkább összpontosítania az észak-atlanti szövetségnek.
A NATO főtitkár-helyettese a közép-kelet-európai NATO országok kedden megrendezendő külügyminiszteri értekezletére érkezett Bukarestbe. Románia és Lengyelország tavaly novemberben rendeztek először regionális NATO-csúcsot Bukarestben, amelyen Lengyelország és Románia mellett Magyarország, Csehország, Szlovákia, Litvánia, Lettország, Litvánia és Bulgária államfői vettek részt.

A regionális NATO-csúcson a résztvevő kilenc ország vezetői akkor közös nyilatkozatot fogadtak el, amelyben a NATO katonai jelenlétének megerősítését szorgalmazzák a keleti szárnyon, azokon a pontokon, ahol azt "Oroszország agresszív fellépése" szükségessé teszi.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: