2011-06-21 12:27:38• hírek • MTI/AFP

Elárasztják a városokat az ázsiaiak

A Föld lakossága az ENSZ adatai szerint október 31-én lépi át a bűvös 7 milliárdos küszöböt, s ez a lakos valószínűleg egy ázsiai városban fog megszületni, ahol napjainkban történelmi rekordokat döntöget a bevándorlás.

Az Ázsiai Fejlesztési Bank (ADB) szerint az emberek legtöbbször a jobb élet és a munkalehetőségek reményében döntenek a költözés mellett. Ázsia a nagy számok színtere: a kontinens csendes-óceáni részének 43 százaléka lakik városokban, és bolygónk tíz legnagyobb településéből hat ezen a földrészen található.

Az ADB szerint 2022-re több ázsiai fog városokban lakni, mint vidéken, és kevesebb mint 20 év alatt 1,1 milliárd ember választja majd új otthonául a városokat - ez napi 137 ezer ember átvándorlását jelenti.
A hatóságok előtt így számos kihívás áll nemcsak a szolgáltatások fejlesztése, de a gazdasági előrelépés, a szegénység mérséklése, a környezetvédelem és a katasztrófák megelőzése terén is.

Ahhoz, hogy sikeresen szembenézzen a városokba irányuló emberáradattal, Indiának minden évben egy Chicago nagyságú településnek megfelelő új lakókörzeteket kell létrehoznia - állította a McKinsey Global kutatóintézet egyik tanulmánya.
A újfajta "népvándorlás" mindenütt sok problémát hoz magával - közlekedési dugók, bűnözés, légszennyezés, lakhatási kérdések -, s ez alól Ázsia sem kivétel. Itt találhatóak azok a városok, ahol a leglátványosabb az egyenlőtlenség és a mélyszegénység - elég csak Újdelhi vagy Manila bádogvárosaira, szeméthegyeire és koldusaira gondolni. Az ázsiai városok "lakóinak 40 százaléka nyomornegyedekben lakik, nem jut hozzá az alapvető szolgáltatásokhoz, nincs lakása, valamint bevétele sem" - mutatott rá az ENSZ gazdasági és szociális bizottsága.

Ugyanakkor a város mindig is a társadalmi és gazdasági fejlődés táptalaja volt. "A városok a politikai élet, az információáramlás és a tudás központjai és az új ötletek műhelyei" - magyarázta Bernard Salt ausztráliai népességkutató.
A fellendülés, amely Európában és az Egyesült Államokban kétszáz évvel ezelőtt kezdődött, meg fog ismétlődni a 21. század fejlődő városaiban is - jövendölte Edward Glaeser amerikai közgazdász.

Ricky Burdett, a London School of Economics kutatója is optimista: "Kínában, Hongkongban, Szingapúrban és általában véve Ázsiában a fejlődést és a városiasodást az életkörülmények javulása kíséri". A városi lakosok könnyebben férnek hozzá az oktatáshoz, mint a vidékiek, "az iskolázottság pedig mindent meghatároz, és ez a társadalmi-gazdasági-egészségügyi jólét kulcsa" - összegezte Burdett.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: