2016-04-22 15:27:11• hírek • Szatmar.ro

Felújítják a Zárda jobb szárnyát!

Szatmár megyén is túlmutató jelentőségű lesz a Boldog Scheffler János Központ bővülése, amely a volt Zárda épülete jobb szárnyának felújításán túl szakmai többletet, diagnosztikai-, fejlesztő- és rehabilitációs újdonságokat hoz.

Felújítják a Boldog Scheffler János Központ épületét, a Páli Szent Vincéről nevezett Szatmári Irgalmas Nővérek egykori zárdájának jobb szárnyát. A fejlesztés azonban nem áll meg az épület külső és belső felújításán, hanem a szolgáltatások tekintetében is fontos bővítés történik meg a következő években - tudtuk meg Fazekas Brigittától, a Központ szakmai vezetőjétől.

A „THE VELUX FOUNDATIONS”-nak köszönhetően történhet meg mindez. A dán székhelyű alapítványnál a Boldog Scheffler János Központ az elmúlt év során pályázott sikerrel. A megvalósítás idén februárban kezdődött, két és fél éves lefutású, és eddig az engedélyek beszerzése, a kivitelezési munkák megtervezésének véglegesítése, a felvonulási és előkészítési tevékenységek történtek meg. A pályázat benyújtásakor már kész elképzeléssel, tervvel rendelkeztek, ezt azonban tavaly júliustól mostanáig a beruházásokhoz kellett hangolniuk.

Szatmárnémeti tehát hamarosan egy újabb „megszépült" épületrésszel - a Zárda jobb szárnya - büszkélkedhet, de sokkal fontosabb, hogy a város, megye, sőt régió számára minden eddiginél komplexebb fejlesztő és rehabilitációs terápiacsomagokat tud majd nyújtani és több embert fogadni. A belső felújítással új termeket rendeznek be, új tereket alakítanak ki - nagyobb hangsúlyt fektetve a közösségi terekre, illetve az egységes, ott folyó tevékenységnek megfelelő belső arculat kidolgozására. A több teremben több szakember dolgozik majd. Fazekas Brigitta elmondta, bővül a Központ szakember-állománya, s ezzel a diagnosztikai részen dolgozó orvosok száma is. Új, a régióban még hiányzó vizsgálatokat, terápiákat vezetnek be, ezeket összehangolják, a szakembereket pedig továbbképzik. A képzéseket állandósítani fogják a pedagógusok, egyéb területen dolgozók, illetve szülők felé is - ez külön termet kap az épületben.

Szintén újdonságként, az ambuláns ellátás mellett elérhetőek lesznek az intenzív fejlesztési hetek. Ezeket a terápiás blokkokat az elmúlt két év során a Boldog Scheffler János Központ időszakosan, a nyarak alkalmával próbálta ki. A jövőben lehetőség nyílik ezek folyamatos, az ambuláns rendszerrel párhuzamosan történő megvalósítására. Az egész évben igénybe vehető lesz ez a szolgáltatás. Legfőképp a távolról érkező gyerekek és családjaik számára jelent majd könnyebbséget, hiszen nem kell majd hetente beutazniuk egy-egy terápiás alkalomra, hanem időszakokra „beköltözhetnek" a Központba, ahol adott időintervallumban történik a fejlesztés, a gyerekek és a szülők pedig ezalatt szállást is kapnak az épület vendégszobáiban.

A Boldog Scheffler János Központ épülete előreláthatólag öt éves születésnapjára, vagyis 2017 májusára újul meg, a szatmárnémetiek pedig hamarosan, az építési engedélyek beszerzését követő épületfelújítási munkák megkezdésekor - valószínűleg áprilistól - láthatják az első változásokat. Ez az első lépcső, amely az első évben történik meg, a második évtől megkezdődnek a szakmai jellegű fejlesztések, képzések, majd harmadik lépcsőként az egyéb, pályázathoz köthető programok.

A projekt megvalósítása tehát két és fél éves lefutású, de fontos, hogy hasznát nem csak ez idő alatt érezteti, hanem azt követően hosszú távon, hiszen a Központ működési palettája kinyílik helyi és regionális szinten is.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: