2015-04-27 14:17:13• hírek • Kocsis Zoltán

Egyre inkább alakot ölt az új Ecsedi láp

A Föld napja alkalmából szervezte meg idén is a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség és a Börvelyi Általános Iskola a Molnár Zoltán Emlékverseny elnevezésű környezetismereti versenyt. Ezen kívül szó esett az egyre inkább új alakot öltő Ecsedi lápról is.

A Molnár Zoltán Emlékversenyt Békéssy Erzsébet, a környezetvédelmi ügynökség igazgatója és Szász Piroska főtanfelügyelő-helyettes nyitotta meg. Mindketten méltatták a verseny ötletét és felmerült az elképzelés, hogy a versenyen jól szereplő gyerekek egy-egy zöld szalagot kapjanak. Amelyik gyerek aztán fel tud majd mutatni három szalagot, az különdíjat kaphat.

A verseny három nagy környezetvédelmi témakörre koncentrált: a szelektív hulladékgyűjtésre, a biodiverzitás és a madarak megőrzésére valamint a klímaváltásra. A gyerekek két korcsoportban mutathatták meg tudásukat: külön az elemi iskolások, külön az általános iskolások.

Az I-IV. osztályosok között végül a házigazdák bizonyultak a legfelkészültebbeknek, a második helyre a kaplonyi Fényi István Általános Iskola és a Mezőfényi Általános Iskola szorult, a harmadikra pedig a Csomaközi Általános Iskola. A nagyobbaknál, azaz az V-VIII. Osztályosok között Csomaköz végzett az élen megelőzve Kálmándot és a Fényi István Általános Iskolát.

Az alkalmat kihasználva a környezetvédelmi ügynökség szakértői megbeszélést folytattak Kiss Zoltán polgármesterrel az Ecsedi láp újjáélesztésének ötletéről. Az önkormányzati vezető ezúttal is pozitívan állt hozzá az elképzeléshez, jelezte, hogy kész finanszírozni a pályázatot.

A láp egyelőre az önkormányzat tulajdonában lévő 15 hektáros területen alakulna ki. Az elképzelések szerint kiemelt figyelmet kapnak majd a hagyományos mesterségek is, ezek újjáélesztésétől azt remélik, hogy munkahelyet lehet teremteni a fiatalok számára, akik ezzel talán kevéssé vágyódnak majd el.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: