2015-05-26 18:23:30• hírek • Szatmár.ro

Egyelőre nem hoznak kolozsvári szemetet Szatmár megyébe

Lekerült a napirendről a tervezet, mely megengedné, hogy Kolozsvár szemetét Szamosdobra hozzák.

A keddi rendes havi megyei tanácsülésen nem csak a Somesul stadion megvásárlásának ügye, hanem egy másik határozati pont is komoly vitát váltott ki, még a napirend elfogadása előtt. Ebben az esetben is az RMDSZ-frakció kérte a határozattervezet eltávolítását a megvitatásra váró témák közül. Nagy vonalakban a tervezet arról szólt, hogy Kolozsvár városának a háztartási hulladékát a szamosdobi szeméttelepre vinnék 3 hónapig, vagy legtöbb egy évig. Kolozsvárnak jelen pillanatban nincs hová szállítania a szemetét, a lehetséges megoldások között pedig  Szatmár megye is szerepel.

A tanácsosok a javaslat elfogadásával áldásukat adták volna erre. Persze Kolozsvár nem kérte volna ingyen ezt: három hónap alatt 1 millió lej körüli profit ütötte volna a szamosdobi szeméttelep markát, egy év alatt 5,5 millió lej valamint az áruforgalmi adó lehet a bevétel.

"Emil Boc polgármester és Vákár István megyei elnöki hatáskörrel rendelkező alelnök is telefonon keresett meg ebben az ügyben, a segítségünket kérve" - mondta Adrian Stef megyei tanácselnök. "Nagyon sürgős és fontos ez Kolozsvárnak, nem akarnak Nápoly sorsára jutni" - fűzte hozzá.

A Kovács Máté vezette RMDSZ-frakció fő ellenvetése az volt, hogy a szemétszállításra nem kérvényeztek az illetékesek környezetvédelmi engedélyt, s ennek értelmében nem is rendelkeznek ilyennel.

A tanácsosok szerint az is gondot jelent, hogy nincs meghatározva egy útvonal, amelyen keresztül a szeméttel megrakott járművek Kolozsvárról Szamosdobig jönnének. Valószínűleg számos kellemetlenséget okoznának a szemétszállító autók, ezért az ügyben a lakosság véleményét is érdemes lenne kikérni - vélték a tanácsosok. Stef szerint kellemetlenségekről nem lenne szó, a szemét zárt kamionokban érkezne Szatmár megyébe.

A szamosdobi szeméttelepre naponta 30-35 háztartási huilladékkal teli teherautó tér be, Kolozsvárról további negyven érkezne még a megyébe.

Claudiu Ardelean, a szamosdobi telep vezetője azzal érvelt, hogy ez egy jó üzlet lenne a megyének, ugyanis a bevételből lehetne állni egy hulladéktároló cella majdani lezárását illetve egy új megnyitását. Ardelean kijelentette: a szeméttelep önfenntartó, sőt, némi pénzt félre is tudtak tenni az elvégzendő műveletekre, de nem eleget.

A megyei tanácsosok végül levették a napirendről a tervezet megvitatását.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: