2011-01-25 10:28:22• hírek • Szatmár.ro

Egy nap a tudásért és gondolkodásért

Február 12., Charles Darwin születésnapja  a tudományos gondolkodás ünnepe és ebből az alkalomból világszerte szerveznek a tudományt népszerűsítő, annak fontosságát hirdető rendezvényeket.

Másfél évszázad telt el Darwin művének publikálása óta és miközben kutatások ezrei igazolták és alapultak az evolúció elméletére és rendkívüli eredmények sorát köszönhetjük neki, a közéletben nap mint nap találkozhatunk a darwini gondolatot megkérdőjelező írásokkal. Bár mindennapi életünket alapvetően meghatározzák a tudomány eredményei, a tudományos kutatók gyakran ördögi összeesküvőkként jelennek meg a médiában akik, valami megmagyarázhatatlan okból, valótlanságokat akarnak elhitetni a társadalommal hogy gonosz céljaikat elérjék.

Ugyanakkor  éppen a tudomány tekintélyét kihasználva hirdetik kétes üzleti vállalkozásaikat azok a sarlatánok akik visszaélnek az emberek tudatlanságával. Nem könnyű feladat átlátni az emberiség által az elmúlt évszázadok alatt felhalmozott tudást, vagy csak feldolgozni a naponta ránk zúduló információmennyiséget, de a kritikus gondolkodás segíthet eligazodni. Rendezvényünkkel ebben kívánunk segítséget nyújtani.

A Szatmár Megyei Múzeumban 2009 óta tartjuk meg a Darwin Napot, ennek keretében különböző tudományterületek szakemberei tartanak tudomány-népszerűsítő előadásokat.


A tavalyi Darwin-nap egyik előadása
A tavalyi Darwin-nap egyik előadása


Idei előadók:
- Dr. Rózsa Lajos -Magyar Tudományos Akadémia -Magyar Természettudományi Múzeum Állatökológiai Kutatócsoport (Budapest)
- Dr. Markó Bálint - Babeş-Bolyai Tudományegyetem, Biológia és Geológia Kar, Taxonómiai és Ökológiai Tanszék (Kolozsvár) - Dr. Sándor Klára - Szegedi Tudományegyetem, BTK Könyvtártudományi és Humáninformatikai Tanszék
- Vizauer T Csaba - a Torockói-hegység Natura 2000 Természetvédelmi Terület biológusa
- Vágási Csongor - Babeş-Bolyai Tudományegyetem, Biológia és Geológia Kar, Taxonómiai és Ökológiai Tanszék (Kolozsvár)
- Alexandru Stermin - Román Madártani Társaság (Kolozsvár)

Szervezők: Szatmár Megyei Múzeum, E-Consult Egyesület, Erdélyi Kárpát Egyesület - Szatmárnémeti

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: