2009-04-15 16:51:33• hírek • Ferenczi Noémi

Egy év haladékot kap a Kölcsey

Pontosan egy év múlva kell a szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnáziumnak kiköltöznie a református egyház tulajdonába visszakerült ingatlanból - tájékoztatott Tőkés László püspök, Markó Béla RMDSZ-elnök, illetve a helyi és megyei önkormányzatok képviselői.

Szerdán Szatmárnémetibe látogatott Tőkés László, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke és Markó Béla, szövetségi elnök, hogy a Kölcsey Főgimnázium és a Református Gimnázium vezetőségével, szülőbizottságával, valamint a helyi és megyei önkormányzatok képviselőivel tárgyaljanak a Kölcsey Ferenc Főgimnázium költöztetésével kapcsolatban. Az egyeztetések délutánig zárt ajtók mögött zajlottak, majd sajtótájékoztató keretében került sor a megállapodás ismertetésére.

Csehi Árpád, a megyei tanács elnöke elmondta, a Kölcsey Főgimnáziumnak a 2010/2011-es tanév megkezdése előtt kell kiköltöznie a régi épületrészből, illetve átköltöznie a Református Gimnázium mostani épületébe és a Speciális Iskola helyére.

Csehi aztán átadta a szót Markó Béla elnöknek, aki kihangsúlyozta, mindkét fél részéről kompromisszumos megoldás született, mely által minél jobban meg kívánják őrizni azt a sokszínűséget, melyet Szatmárnémetiben a három magyar tannyelvű középiskola zavartalan működése jelent. Kifejtette, a szövetség és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács korábbi megállapodása a közös EP-listát illetően, nem csak egy szándék, hanem egyfajta munkaeszköz a jövőre nézve.

Tőkés László püspök a megállapodás kapcsán, az erdélyi magyarság közös érdekeit és értékeit hangsúlyozta. A Kölcsey Főgimnáziumot és a Református Gimnáziumot két gyermekhez hasonlította, melyek közül „egyiket sem lehet elhanyagolni". Tőkés egy közös magyar oktatási központ létrehozásában látja a két tanintézmény jövőjét a Láncos templom szomszédságában lévő épületsorban.

Végül Ilyés Gyula Szatmárnémeti polgármestere kapott szót. Elmondta, most olyan megállapodás született, mely nem mindenki számára kedvező, azonban jelen esetben ez volt a legjobb megoldás.

A képre kattintva elérhető a képgaléria

Sajtótájékoztató keretében tették közzé a megállapodást

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: