2014-12-09 18:50:57• hírek • Kocsis Zoltán

Máris komoly fejtörést okoz az uniós élelmiszersegély kiosztása

Még meg sem érkezett, máris komoly fejtörést okoz az önkormányzatoknak az uniós élelmiszer-támogatás kiosztása - ez derült ki legalábbis a prefektúrán megtartott gyűlésen, melyen valamennyi megyei polgármester részt vett. A megbeszélést tragikomikus kijelentések is színesítették.

Az élelmiszer-támogatással kapcsolatban ugyanis egyelőre az biztos, hogy a munkaügyi minisztérium összeállított egy, a jogosultak nevét tartalmazó listát. Az ezen szereplők már meg is kapták a jogosultságukról szóló értesítést. Csakhogy a lista elkészítésekor a minisztérium nem konzultált a helyi hatóságokkal, minek következtében sok olyan személyt lemaradt róla, akik pedig a kritériumok alapján jogosultak lennének a támogatásra. Amint azt Monica Sobius, Nagytarna polgármestere jelezte, a községhez tartozó Avaspatakon a kommunista időszakban nem volt termelőszövetkezet, ezért sokan nem kapnak nyugdíjat - mégsem szerepelnek a listán.

A hasonló esetek orvoslására az önkormányzatoknak pótlistát kell majd készíteniük, az ezeken szereplők pedig később juthatnak hozzá a támogatáshoz. Igen ám, de felkerülhetnek-e a pótlistára azok, akik más településen rendelkeznek állandó lakcímmel, nem ott, ahol élnek?

Mivel a kormány elmulasztotta kidolgozni az erről szóló pontos törvényi keretet, a kérdésekre a prefektúra szakemberei sem tudtak megnyugtató választ adni. Az viszont már-már a nevetség tárgyát képezte, amikor az egyik illetékes azt kérte: karácsonyig jó lenne kiosztani a csomagokat. Mindezt olyan körülmények közepette, hogy az élelmiszereknek december 16-18 között kell megérkezniük - és még azt sem tudni, hogy ekkor megérkezik-e az összes élelmiszer. Egy hét alatt amúgy is képtelenség kiosztani az összes csomagot az olyan településeken, mint például Szatmárnémeti, ahol 14.580 jogosult személy él, vagy Nagykárolyban, ahol 5810 név szerepel a listán.

„Sok önkormányzat nem rendelkezik megfelelő raktárral. Ezt ráadásul őrizni kell, meg fűteni. Kérdés, a két ünnep között milyen program szerint dolgoznak a közalkalmazottak. A helyzet az, azt kell mondanom, hogy ez az egész meggondolatlan és előkészítetlen. Ha már az állam listát állít össze a jogosultakról, nem értem, miért nem lehet ezt élelmiszerüzleteken keresztül lebonyolítani", foglalta össze kollégái nevében a helyzetet Vasile Mitrasca, Tasnád polgármestere.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: