2014-12-22 08:16:30• hírek • Szatmár.ro

EU-s élelmiszercsomagok: Szatmárnémetiben csak az ünnepek után kezdik kiosztani őket

Valószínűleg sok rászoruló örült volna, ha az Európai Unió által támogatott élelmiszer-csomagokat már karácsonyra megkapja, de erre már csak az új évben fog sor kerülni. Eddig ugyanis a segély csak egy része - annak 10 százaléka - érkezett meg, a SPAS-nál pedig úgy döntöttek: a kiosztáshoz csak akkor kezdenek hozzá, ha mindenkinek átadhatják azt.

Az illetékes szervek már december közepén megkezdték volna a segélycsomagok szétosztását, ám az idei évben a kormány kicsit bonyolított ezen - bevonta a prefektúrát is, mint ellenőrző szervet az akcióba -, emiatt pedig késve készült el az élelmiszercsomagok kiosztásának módszertana. Késve érkeztek meg a csomagok a Szociális Közszolgáltatások Szatmárnémeti Osztályához (SPAS) és nem is a teljes szállítmány, csupán annak 10 százaléka - jelentette be a polgármesterrel közös sajtótájékoztatóján Adrian Balaj, a SPAS munkatársa.

"Nem akartuk, hogy konfliktus alakuljon ki a rászorulók közöt, vagy valaki úgy érezze, hogy másokkal kivételezünk az ő kárára, ezért úgy döntöttünk: a csomagokat csak akkor kezdjük szétosztani, amikor már a teljes szállítmány megérkezett, azaz január 5. után."

Balaj szerint gördülékenyebben fog menni a segélycsomagok átadása, mint eddig. A Jiului utca 4 szám alatt lehet majd átvenni az élelmiszereket tartalmazó dobozt.

A munkanélküliek, a négyszáz lejnél kevesebb jövedelemmel rendelkező nyugdíjasok, a súlyos fogyatékkal (nem intézményben) élők, veteránok és háborús özvegyek mellett ezentúl részesülhetnek a támogatásban például azok, akik 1950-1961 között munkatáborban töltötték katonai szolgálatukat, akik 1940-1946 közötti etnikai üldöztetés áldozatai voltak, a kommunista rendszer egykori áldozatai, deportáltak, hadifoglyok vagy az 1989-es forradalom aktív résztvevői.

Egy-egy csomag tartalmazni fog: 4 liter olajat, 4 killogramm cukrot, 6 kilogramm lisztet, 6 kilogramm kukoricalisztet, két zacskó száraztésztát (összesen 800 gramm), 8 doboz disznóhúskonzervet (300 gramm konzervenként), 6 darab marhahúskonzervet (300 gramm konzervenként) és 10 doboz májpástétomot (200 gramm konzervenként).

Szatmár megyében 117.600, Szatmánémetiben pedig 14.580 személy jogosult a támogatásra.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: