2014-11-19 16:58:35• hírek • Kocsis Zoltán

Duális képzés az Iparosotthonban is

Szatmár megye az úttörők közé tartozik az országban, már ami a duális képzés alkalmazását érinti. A szakiskolák diákjainak száma az elmúlt két évben megduplázódott, hamarosan pedig az Iparosotthont is igénybe vehetik tudásuk növelése érdekében.

A Kazinczy (Stefan cel Mare) úti épületnek felújítása - az uniós pályázat szabta határidő szerint - 2015 decemberében véget kell érnie. Ezt követően az ingatlan alagsorában kilenc olyan műhelyt alakítanak ki, ahol magáncégek különféle szakmákat taníthatnak fiataloknak.

Hogy ennek mi köze a környezetvédelemhez? „A képzési folyamat során igyekszünk majd minél több újrahasznosítható alapanyagot felhasználni", magyarázta Békéssy Erzsébet ötletgazda. A Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség igazgatója hozzátette: elsősorban a gyerekotthonokban nevelkedett, ám onnan kiöregedő fiatalok vehetnek majd részt a programban. Ezzel ez lesz egyébként Románia első duális képzési központja.

Szatmár megyében az idei tanévben húsz iskolában és 35 osztályban összesen 810 diák tanul valamilyen szakmát. Ez a szám jelentősen nagyobb, mint mondjuk két évvel ezelőtt, amikor a 2012/2013-as tanévben 15 osztályban csak 345 diák tanult szakiskolában. A választható szakmák palettája is igen széles - asztalostól textiliparon keresztül akár az elektromechanikáig -, szakiskola pedig a megye számtalan pontján működik: kilenc Szatmárnémetiben, három Nagykárolyban, továbbá egy-egy Avasfelsőfaluban, Sárközújlakon, Erdődön, Tasnádon, Turcon, Lázáriban, Nagytarnán és Alsószoporon.

A szakoktatási rendszerben a fiatalok tantervében az első évben 20%-ot tesz ki a gyakorlati képzés, a másodikban 60%-ot, a harmadikban pedig már 75%-ot. Fontos kiemelni, hogy mindazok, akik a szakiskolát választják, havi 200 lejes ösztöndíjat kapnak az államtól. Szintén nem elhanyagolható, hogy a szakoktatásban végző diákok számára nyitva van a kapu az érettségi felé is, amennyiben úgy döntenek, hogy tovább akarnak tanulni.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: