2012-04-12 12:38:06• hírek • Póti Orsolya

Megemlékezések, tanácskozások az EMKE szervezésében

Április 12-én az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület alelnöke, Muzsnay Árpád számolt be a szervezet idén zajló kulturális rendezvényeiről. Főként olyan jelentős személyiségekre emlékezhetünk meg, akik Szatmár megye kulturális színvonalát emelték tevékenységeikkel, munkásságukkal.

Csütörtök délelőtt az RMDSZ székházában került sor sajtótájékoztatóra az EMKE alelnöke, Muzsnay Árpád szervezésében, aki részletesen ismertette a szervezet által kezdeményezett és tervezett Szatmár megyei művelődési rendezvényeket.

„Főként azokat a hagyományos programok megrendezését javasoltam, amelyek már meggyökeresedtek nálunk és kultúraközvetítő szerepet töltetnek be itthon és Magyarországon is. Gondolok itt az irodalmi megemlékezéseke, tanácskozásokra és egyéb kulturális programokra" - magyarázta Muzsnay.

Az EMKE idén első alkalommal szervezett Újévköszöntést a szatmárnémeti Petőfi-szobornál, ahol Petőfi költeményeiből olvastak fel és a költő megzenésített verseit énekelték a résztvevők. A következő eseményre „Az élő Rákóczi" címmel kerül sor április 28-án, 11 órától a Majtényi síkon, a Domahida-i vasútállomás mögötti emlékműnél. A rendezvényt a Szatmári béke évfordulója alkalmából kerül megrendezésre.

Május 3-án, 17 órától „Kortárs magyar tűzzománcművészet címmel nyílik kiállítás Szatmár Megyei Múzeumban a Muravidék Baráti Kör Kulturális egyesület és a Szatmár Megyei Múzeum közreműködésével.

Muzsnay Árpád az egyik ünnepségenMájus 18-19. között rendezik meg a Dsida Jenő Napokat. A költő születésnapja alkalmából irodalmi tanácskozásra és megemlékezésre kerül sor Szatmárnémetiben és Beregszászon.

A XIV. Páskándi-megemlékezésre május 18-án, 19 órától kerül sor Szatmárhegyen.

A LiterArt Egyesület közreműködésével az EMKE megszervezi „A szerelmes Petőfi" című rendezvényt, melynek keretében június 8-án diákok szavalatában hallgathatjuk a költő szerelmes verseit a szatmári szobra előtt.

Augusztus 3-án, 17 órától Kölcsey Ferencre emlékezünk szülőfalújában, Sződemetren. A rendezvényt immár 23-ik alkalommal szervezi meg az EMKE.

Szeptember 7-8. között a Petőfi Napokra kerül sor, melynek keretében irodalmi tanácskozásra és megemlékezésre kerül sor a költő és Szendrey Júlia házasságkötésének 165. évfordulója alkalmából. A megemlékezések több helyszínen is zajlanak: Szatmárnémetiben, Erdődön és Nagykárolyban.

Az EMKE szatmári rendezvénysorozata az Ady Napokkal zárul november 16-17. között. Ennek keretében immár 23-ik alkalommal rendezik meg az Érmindszenti zarándoklatot. Az irodalmi tanácskozások és megemlékezések helyszínei Szatmárnémeti, Nagykároly és Adyfalva lesznek.

Muzsnay Árpád, az EMKE alelnöke tartott sajtótájékoztatót

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: