2009-11-04 14:02:23• hírek • Szatmár.ro

Demográfiai kérdésekről az M1-en

A Magyar Televízió Átjáró című műsorának vendége volt Tóth Klára pszichológus és Gödri Irén szociológus. Bereki Anikó műsorvezető mikrofonja előtt a meghívottak az anyaországi és erdélyi magyarság népességének alakulásáról beszélgettek.

A magyarországi és erdélyi demográfiai adatok sok hasonlóságot mutatnak: kitolódott a gyermekvállalás ideje, s a gazdasági krízisek is negatív hatással vannak a népesség alakulására. A házasságban élők száma is visszaesett, a hagyományos családmodell radikálisan megváltozott. A felsorolt jelenségek nagyban befolyásolják a két ország népességstatisztikáját.

E kérdésekről nyilatkozott az MTV határon túli tematikájú magazinjában, az Átjáróban, Tóth Klára pszichológus, az Impulzus.ro portál szerkesztője és Gödri Irén szociológus, a budapesti Népességtudományi Kutatóintézet munkatársa. A meghívottak a magyarországi demográfia helyzet elemzése mellett részletesen foglalkoztak a partiumi és erdélyi tendenciákkal, s kitértek az új európai trendekre is.

„Abban az országban sikeres a családpolitika, ahol a társadalom is segít az anyaszerep és a karrier közötti összhang megteremtésében - hangsúlyozta Gödri Irén, majd hozzátette. - Erre már több nyugati országban is látunk követendő példát."E példák megszívlelése igencsak sürgető, mivel például Magyarországon évente 30-40 ezer fővel csökken a lakosság lélekszáma.

A sokszor elszomorító  statisztikai adatok közzététele mellett az Átjáró egy örömteli kezdeményezésről, az impulzus.ro, romániai magyar hírportál által meghirdetett babaszépségversenyről is beszámolt. Tóth Klára beavatott az akció részleteibe, egyúttal bemutatta a győztes „gyerkőcök" fotóit is.


Tóth Klára (középen) és Gödri Irén az Átjáró című műsor stúdiójában
Tóth Klára (középen) és Gödri Irén (jobb oldalon) az Átjáró című műsor stúdiójában


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: