2014-05-13 17:46:06• hírek • Kocsis Zoltán

Miért nem kapnak négy hónapja tejet a szatmári iskolások?

„Miért nem kapnak immár négy hónapja tejet a szatmári iskolások, miközben az állam jelentős összegeket fordít évről évre a tej-kifli programra", tette fel a kérdést kedden Kereskényi Gábor Remus Pricopie tanügyminiszternek. A parlamenti képviselő szóbeli és írásos választ is vár interpellációjára.

Szatmár megye RMDSZ-es képviselője a Szatmár megyében idén történt két iskolai ételmérgezés kapcsán fordult a miniszterhez. Ismertette a tárcavezetővel, hogy május 8-án csütörtökön Aranyosmeggyesen összesen 44 gyerek - elsősorban óvodás- kapott ételmérgezést az iskolában felszolgált ebéd elfogyasztását követően. A gyerekek közül 25-en kerültek a Szatmár Megyei Kórház Sürgősségi Osztályára. A Közegészségügyi Igazgatóság és az Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság vizsgálatai szerint a jelek arra utalnak, a mérgezést a nem megfelelően fertőtlenített edények okozták.

A képviselő emlékeztette a minisztert arra is, hogy nem ez volt az első hasonló eset idén Szatmár megyében! Januárban a Szatmárudvari Általános Iskola 46 diákja kapott ételmérgezést a tej-kifli program keretein belül biztosított tej miatt. Közülük tíz gyerek a fertőző betegségek kórházába került.

„E két eset egyszerűen elfogadhatatlan! Figyelembe véve, hogy az állam jelentős összegeket fordít évről évre a tej-kifli programra. Nekünk pedig kötelességünk, hogy a lehető legmegfelelőbb feltételeket biztosítsuk a következő generáció tagjainak", fejtette ki álláspontját Kereskényi.

A parlamenti képviselő ezt követően négy konkrét kérdést intézett a miniszterhez: Milyen lépéseket tett a Szatmár Megyei Tanfelügyelőség annak érdekében, hogy megakadályozza a hasonló események megismétlődését? Milyen intézkedéseket foganatosítottak a két eset után? Végül a két legfontosabb kérdés: Miért nem kapnak négy hónapja tejet a szatmári gyerekek a tej-kifli program keretein belül? Mi történik azzal a jelentős, ám el nem költött összeggel, amit Szatmár megye a tej-kifli program lebonyolítására kapott?

Emlékeztetőül: a Szatmár Megyei Tanács azonnal felbontotta a szerződést azzal a céggel, amely a tejet biztosította, amint bebizonyosodott: a tej okozta a mérgezést. Noha akkor Adrian Stef azt ígérte, sürgősségi eljárással igyekeznek új licitet kiírni annak érdekében, hogy a gyerekek minél rövidebb ideig maradjanak tej nélkül, azóta sem jutnak hozzá a törvény által biztosított élelmiszerhez.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: