2014-10-01 14:06:29• hírek • Kocsis Zoltán

Csütörtökön kezdődik a Big Brother felvétele Szatmárnémetiben

Ember, vigyázz mit cselekszel Szatmárnémeti közterületein, parkjaiban! Semmi sem marad észrevétlen. A Nagy Testvér ugyanis figyel! És a Nagy testvérnek 66 szeme van, tehát mindent lát! Mindez pedig nem jöhetett volna létre, ha nincs az Európai Unió és a 2012 tavaszán aláírt integrált fejlesztési pályázat.

Ezúttal megkíméljük olvasóinkat az okfejtéstől, hogy a személyes intimitás és a közbiztonság fokának emelése miként egyeztethető össze, illetve erkölcsileg (és bármely más szempontból) melyik érdek térhódítása fölött hunyhatunk inkább szemet másik kárára. Ezért csak tárgyilagosan bejelentjük: október 2-án, csütörtökön Szatmárnémetiben hivatalosan is átadják az európai uniós támogatással kiépített térfigyelő rendszert.

A teljes beruházás 1.768.054 lejbe került, ebből 1,3 millió a vissza nem térítendő támogatás összege. Ez összesen 66 darab térfigyelő kamera kihelyezését, egy parancsnoki központ kiépítését és egy diszpécserszolgálat működtetését jelenti.

A 66 kamera közterületeket, parkokat, útkereszteződéséket, piacokat és közintézmények környékét pásztázza majd. Elhelyezésükkor a projekt készítői több szempontot is figyelembe vettek. Ilyen például a forgalom vagy a bűnözési ráta. Ennek megfelelően ugyanúgy kerülnek kamerák a városközpontba, mint a különböző lakónegyedekbe. Túlnyomó többségüket a közvilágítást szolgáló oszlopokra szerelik, de kerül kamera például a Deák (Titulesu) téren található református templomra, a régi központban található Dana hotelre, a Közigazgatási Palotára vagy éppen a Petőfi utcában található katonai központ épületére, árulta el korábban Koncz Andrea projektmenedzser.

A hatóságok reményei szerint pusztán a kamerák jelenléte elrettentő tényező lesz a bűncselekményre, antiszociális tevékenységekre készülők számára. Ez pedig jelentősen növeli majd a közbiztonságot, a lakosság biztonságérzetét, visszaszorítja a közterületeken elkövetett erőszakos cselekmények számát. Nem utolsó sorban pedig növeli a hatóságok (rendőrség, tűzoltók, mentők) tevékenységének hatékonyságát is. Éppen ezért a térfigyelő rendszer kedvező hatásainak közvetlen haszonélvezői között megtaláljuk úgy a lakosságot, mint a helyi rendőrséget, de a cégeket és a turistákat is.

A rendszer kiépítéséről szóló finanszírozási szerződést még 2012 február 17-én Ilyés Gyula akkori polgármester írta alá Kolozsváron, a Észak-Nyugati Regionális Fejlesztési Ügynökség központjában. Ez részét képezi annak a 67,6 millió lej integrált fejlesztési pályázatnak, amely többek között 22 utca modernizálását, az Északi-Színház felújítását, egy vállalkozó inkubátorház kialakítását is tartalmazza.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: