2016-02-12 17:53:03• hírek • Kocsis Zoltán

Csűry Bálintra emlékeztek szülőfalujában, Egriben

Csűry Bálint nyelvészre, nyelvjáráskutatóra, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagjára, a magyar nyelvjáráskutatás egyik legjelentősebb alakjára emlékeztek pénteken szülőfalujában, Egriben. Az ünnepség apropóját Csűry születésének 130., halálának 70. évfordulója szolgáltatta.

Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület, az Egri Polgármesteri Hivatal, az Egri Általános Iskola és a helyi református egyházközség által közösen megszervezett eseményen Lovas János nyelvész, valamint Kiss Kálmán és Bondici Nicolae helytörténészek méltatták a Szamosháti Szótár megszerkesztőjének munkásságát, az általa alapított nyelvészeti iskola máig időszerű feladatait.

A helyi iskola diákjai és a megyeszerte ismert, szintén egri Csodaszarvas néptánccsoport kultúrműsorral tisztelgett a falu nagy szülöttjének emléke előtt.

A megemlékezés alkalmából a tolcsvai Magyarokért a Kárpátok Gyűrűjében Alapítvány 2750 kötetből álló könyvadományt adott át a helyi általános iskolának, amit Nagy Andrea iskolaigazgató és Szabó Elek polgármester egyaránt megköszönt. A község elsőszámú közméltósága büszkeséggel említhette meg, hogy Egriben szobor, emléktábla és az általános iskola neve is őrzi Csűry Bálint emlékét.

Az ünnepség legszemélyesebb, legcsaládiasabb, legszentimentálisabb pillanata volt, amikor Gáti Gábor felolvasta azt a verset, amelyet évtizedekkel ezelőtt nagymamája írt Csűry Bálint tiszteletére.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: