2011-02-11 19:12:54• hírek • Póti Orsolya

Csűry Bálint-emléktanácskozást tartottak

Csűry Bálint- emléktanácskozásra került sor február 11-én 17 órai kezdettel a Szatmárnémeti Református Gimnázium dísztermében. A magyar nyelvjáráskutatás nagy alakját, és annak munkásságát helyi és vendégelőadók méltatták.

Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület, a Szent István Kör, valamint a Hagyományos Kultúrát Megőrző és Támogató Szatmár Megyei Központ a Református Főgimnázium közösen tartott emléktanácskozást az Egriben született Csűry Bálintról, a magyar nyelvjáráskutatás legnagyobb nemzetközileg elismert alakjáról.

A tanácskozást Muzsnay Árpád, az EMKE elnöke nyitotta meg, majd Boga Ferenc, a Református Gimnázium aligazgatója házigazdaként köszöntötte az egybegyűlteket. A köszöntőbeszédek sorozata után Szőcs Péter, a Szent István Kör elnöke beszédében kifejtette, hogy fontos az olyan nagy személyiségekről, mint Csűry Bálint egy-egy megemlékezést tartani, hiszen ezzel ápoljuk és fenntartjuk kultúránkat.

A rendezvényen többek között tiszteletét tette Kelemen Hunor kulturális miniszter is. „Csűry Bálint munkájával hozzátett valamit az egyetemes magyarság kultúrájához. Fontosnak tartom ezt a megemlékezést, mert egy olyan embernek a munkásságát állítja középpontba, aki a magyar nyelvvel, nyelvjárással foglalkozott." - fejtette ki Kelemen.

A miniszter beszédét követően kezdetét is vette a tanácskozás. Elsőként Kiss Kálmán tanár mutatta be Csűry Bálint iskolás éveit Egriben, ezután pedig Hoffmann István, a debreceni egyetem professzora értekezett a nyelvészeti iskolát teremtő tudós máig ható munkásságának jelentőségéről.

Csomortáni Magdolna, a Kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem adjunktusa „Csűry Bálint hatása az erdélyi nyelvjáráskutatásra" címmel tartott előadást, ezt követően pedig Bura László egyetemi tanár Csűry Bálint Szamosháti Szótárát méltatta. Mint kiderült, Csűry 1908-ban kezdte ennek az anyagnak a gyűjtését. Bura László előadásából megtudtuk: Csűry számára rendkívül fontos volt a szemléltetés, ezért a két kötetes szótárban több szemléltető ábra -rajz, fénykép - található. A „Szavak és tárgyak" módszerét nem csak ő alkalmazta, hanem tanítványait is rávette ennek alkalmazására, ugyanis szerinte egy tárgynak semmiféle szóbeli megfogalmazása nem ad egy olyan bizonyos rávilágítást, mint egy rajz, vagy egy fénykép. A földműves szakszavak, a mesterségek mellett körülbelül ezer helynevet és több mint 100 személynevet tartalmaz a szótár, ezenkívül névanyagában sok szólás és közmondás is van.

A megemlékezés ajándékátadás zárta: Csűry Bálint rokona egy régi fényképet ajándékozott a Szatmárnémeti Református Gimnáziumnak, valamint a Szatmári Református Egyházmegye Esperesi hivatalának is. Az ajándékot a gimnázium részéről Boga Ferenc aligazgató vette át, az esperesi hivataltól pedig Kovács Sándor esperes.



Kelelemen Hunor kulturális miniszter is tiszteletét tette a rendezvényen
Kelelemen Hunor kulturális miniszter is tiszteletét tette a rendezvényen


Előadást tartott Hoffman István, a debreceni egyetem tanára
Előadást tartott Hoffmann István, a debreceni egyetem professzora


Csomortáni Magdolna, a kolozsvári BBTE adjunktusa tartott előadást
Csomortáni Magdolna, a kolozsvári BBTE adjunktusa tartott előadást


Bura László egyetemi tanár Csűry Bálint Szamosháti szótáráról beszélt
Bura László egyetemi tanár Csűry Bálint Szamosháti szótáráról beszélt


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: