2016-02-08 13:06:30• hírek • Szatmar.ro

Csűry Bálint nyelvészre emlékeznek szülőfalujában

Február 12-én, pénteken 12:00 órakor az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület Egri község Polgármesteri Hivatalával, valamint a helybeli Általános Iskolával és a Református Egyházközséggel karöltve emlékezik meg  Csűry Bálint nyelvész, a Szamosháti Szótár szerkesztője születésének 130. és halálának 75. évfordulójáról.

A Hagyományos Kultúrát Megőrző és Támogató Szatmár Megyei Központ programjában is szereplő rendezvény a Művelődési Otthonban kezdődik, ahol Lovas János nyelvész, valamint Kiss Kálmán és Bondici Nicolae helytörténészek Csűry Bálint tevékenységének jelentőségéről, szülőfalujával való kapcsolatáról, valamint az általa alapított nyelvészeti iskola máig időszerű feladatiról beszélnek.
A helybeli iskolások és a Csodaszarvas néptáncegyüttes Nagy Andrea iskolaigazgató szervezésében rövid műsorral tiszteleg a helység nagy szülöttének emléke előtt. Az ünnepség alkalmával veszi át a helybeli iskola azt a 2000 kötetes ajándékcsomagot, mellyel a Magyarokért a Kárpátok Gyűrűjében Alapítvány gazdagítani kívánja könyvtárukat.
Az egri Csűry-megemlékezés Kovács Sándor református esperes, Szabó Elek egri polgármester, valamint Muzsnay Árpád, az EMKE alelnöke vezetésével a szülőház helyén álló épület falán található emléktábla, valamint az iskola udvarát díszítő Csűry Bálint -szobor megkoszorúzásával zárul.
Minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: