2015-01-30 09:15:41• hírek • MTI

Csehországban tavaly 4800 illegális bevándorlót lepleztek le

Tavaly mintegy 4800, tartózkodási engedély nélküli külföldit leplezett le a cseh rendőrség. Ez 670-nel több mint 2013-ban - közölte Milan Majer, a cseh idegenrendészet igazgatója csütörtöki prágai sajtótájékoztatóján.

A hivatalos engedély nélkül tavaly Csehországban tartózkodó külföldiek legnagyobb csoportjait ukránok, kuvaitiak, oroszok és líbiaiak képezték.

Csehországnak csak a repülőtereken van külső schengeni határa. Ott 181 külföldi határsértőt leplezett le az idegenrendészet. Az illegális külföldi migránsok többsége azonban Szlovákiából és Ausztriából érkezik Csehországba, s döntő többségük onnan Nyugat-Európába akar kijutni.

"A Cseh Köztársaság tranzitország, amelyen keresztül a külföldiek Nyugatra mennek. A legfőbb útvonalak közé az úgynevezett balkáni út tartozik. Gyakran leplezünk le iratok nélküli migránsokat a Bécsből és Budapestről Csehországba tartó vonatokon is" - mondta Majer újságíróknak.

Tomás Tuhy, országos rendőrfőkapitány szerint tavaly több olyan eset is volt, amikor a papírok nélküli külföldieket szervezett bandák próbálták meg Nyugatra juttatni. "Ezek a külföldiek Bulgáriából, Romániából vagy Magyarországról utaztak Csehországba vonaton, autóbuszon, személyautókkal vagy mikrobuszokon" - szögezte le.

A rendőrfőkapitány úgy vélte, hogy az ukrajnai helyzet, valamint az Iszlám Állam tevékenysége kapcsán kialakult közel-keleti helyzet miatt az idén a tavalyinál nagyobb menekülthullámra lehet számítani. A cseh idegenrendészet ezért megerősíti az ellenőrzéseket, és biztonsági intézkedéseket foganatosítanak a repülőtereken is.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: