2014-09-17 16:40:21• hírek • Kocsis Zoltán

Coica magyarázata a színházi helyzetre: játék a számokkal

Sztálin híres kijelentése szerint a tények makacs dolgok. Azt hihetjük, hogy a puszta számoknál kevés konkrétabb és tényszerűbb dolog létezik. Csakhogy nem mindegy, hogy azokat a számokat miként mutatják be. Szerdai sajtótájékoztatóján szatmárnémeti polgármestere is ezzel a lehetőséggel próbált élni.

Amint azt hétfőn megírtuk: a Szatmárnémeti Északi Színház alkalmazottai, közel 130 ember, nem kapta meg augusztusi fizetését. Dorel Coica polgármester a sajtó kérdésére válaszolva minden felelősséget Sorin Oros korábbi színházigazgató nyakába varrt, mondván: ő nem tehet arról, hogy előre elköltötte az összes pénzt! Kedden a román, szerdán a magyar társulat tartotta, illetve tartja évadnyitó előadását és mindketten japán sztrájkot hirdetettek, ezzel tiltakozva az elmaradt bérek miatt.

Szerdán Coica sajtótájékoztatót hívott össze, ezen kívánta tisztázni a helyzetet. A sajtótalálkozón részt vett Lucia Ursu, a polgármesteri hivatal gazdasági irodájának vezetője, valamint Vasila Taran, a színház új igazgatója - noha információink szerint ő nem volt meghívva. Szeretett volna részt venni a román tagozat egy része is, élükön Carol Erdőssel, ám Coica távozásra szólította fel őket és addig nem volt hajlandó elkezdeni a sajtótájékoztatót, amíg el nem hagyták a termet.

A polgármester által bemutatott adatok közül az egyik legszembetűnőbb, hogy az elmúlt négy évben soha nem volt ilyen alacsony a színháznak megítélt támogatás, mint idén: amíg 2011-ben 3,2 millió lejt, 2012-ben 3,5 millió lejt, 2013-ban pedig 4,3 millió lejjel támogatta az önkormányzat az intézményt, addig idén csak 3,1 millió lejjel. Ezzel járultak az intézmény saját bevételei (2011-ben 700 ezer lej, 2012-ben és 2013-ban egy millió lej), így alakult ki a színház költségvetése. Mivel a színház vezetősége idén az egy millió lejes bevételt tűzte ki célként, az önkormányzat ezt megelőlegezve „nagylelkűen" oda is csatolta a költségvetéshez, amely így 4,1 millió lej. Csakhogy ebből a bevételből csupán 250.000 lej valósult meg, emelte ki Coica.

A polgármester azonban figyelmen kívül hagyta, hogy a 2014-2015-ös színházi évad alig ezen a héten kezdődik, a bérleteladások javában zajlanak, az év égén tehát az összbevétel minden bizonnyal jóval nagyobb lesz, mint a jelenleg prezentált 250.000 lej.

Szintén nagyon fontos tényező, hogy január elsejétől megváltozott Romániában az adótörvénykönyv, melynek következtében a polgármesteri hivatal égisze alatt működő intézménynek immár nincs saját bankszámlájuk, hanem minden egyes intézmény bevétele egyetlen közös számlára megy - így hát óvatosan kell kezelnünk azt a kifejezést, hogy a színház saját bevétele.

A Coica által bemutatott adatok szerint a színház személyi költségei (azaz a fizetések) közel 700.000 lejjel emelkedtek 2011-hez viszonyítva. Ennek oka viszont az, hogy a 2011-ben levágott közalkalmazotti fizetéseket időközben visszaadta a kormány...

„Úgy gondolom, egy normális országban azok, akik elvégezték a munkájukat, meg kell kapják érte a fizetésüket. Természetesen ez nagyon kellemetlen helyzet, hogy mi most már hetek óta nem kaptuk meg járandóságainkat. Főként iskolakezdet előtt nagyon kellemetlen ez. Főleg azok a családok kerültek kínos helyzetbe, ahol mindkét szülő a színháznál dolgozik", mondta a Szatmár.ro megkeresésére Stier Péter, a Harag György Társulat adminisztratív igazgatója.

„Nyugodjon meg mindenki, meg fogják kapni a pénzüket. Hogy honnan vonjuk el a szükséges 750.000 lejt, még nem tudom, de valahonnan előteremtjük a szükséges összeget", jelentette ki Coica. A polgármester azt viszont nem tette hozzá, hogy az önkormányzatoknál legalább 2008 óta bevett gyakorlat, hogy az év elején elfogadott költségvetés elkészítésekor az intézmények működéséhez szükséges összeg háromnegyedét foglalják csak bele. Az utolsó negyedet pedig az őszi költségvetés-kiegészítéskor „utalják" át. Nem történt ez másként idén sem....

A kieső bevételek egyik okaként Taran a Sorompók Nélkül Nemzetközi Színházfesztivál elmaradását említette. Ez évi 100.000 lejébe került az önkormányzatnak és rendre profitot termelt. Coicának már-már ellentmondva az igazgató felhívta a figyelmet arra is, hogy a színházi alkalmazottak fizetése nem nevezhető eget verőnek: átlagosan 750-1400 lej, de 18 olyan fizetést is talált, amely még a minimálbért sem érte el. Taran arra is figyelmeztetett, hogy a Coica és Oros közötti „presztízsvita komoly károkat okozott a színház számára". A polgármester szerint azonban nem presztízsvitáról volt szó, a sajtó kérdésére válaszolva pedig elmondta, Sorin Orost annak idején azt követően nevezte ki, hogy Marcela Papici alpolgármester kezeskedett érte.

„A magyar társulat nagyon jól meg van szervezve, szinte mindig telt ház előtt játszik, míg a román társulatot most kezdjük el szervezni. Vegyenek példát a Harag Györgytől, mutassanak be olyan darabokat, amik érdeklik az embereket és töltsék meg a nézőteret", jelentette ki többször is egyfajta konklúzióként Coica.

Ezt alátámasztandó, értesüléseink szerint a bevételek közel 60%-a fűződik a Harag György Társulathoz...

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: