2012-03-17 17:58:43• hírek • Kocsis Zoltán

Caritas et amor

Magyarországi Szent Erzsébet (német nyelvterületen gyakorta Türingiai Szent Erzsébet) (Sárospatak vagy Pozsony, 1207. július 7. – Marburg, 1231. november 17.) II. András magyar király és merániai Gertrúd lánya volt.

Szombat délután ismét megtelt a Szatmárnémeti Filharmónia előadóterme, pedig nem valamilyen ismert művész hangversenyéről volt szó. Még csak nem is profi művészek léptek fel, hanem a Székesfehérvári Ciszterci Szent István Gimnázium X. és XI. osztályos diákjai. Tették mindezt hivatásosakat idéző módon.

A harminchét diákból álló „társulat" Szent Erzsébet életét mutatta be. A Caritas et Amor, azaz Jótékonyság és Szerelem című darab szerzője Ferenczy Noémi tanárnő, aki Szatmárnémetiben látta meg a napvilágot, ám jelenleg a székesfehérvári iskolában magyart tanít.

Tőle tudtuk meg, hogy a gyerekek egy erdélyi miniturnén vannak: Torockón szálltak meg, kicsit megnézték Fehér megyét, Nagyenyedet. A darabot Kolozsváron, a Báthory István Elméleti Líceumban is bemutatták, mielőtt Szatmárnémetibe érkeztek volna.

„Legtöbbjük még nem járt Erdélyben, így hatalmas élmény ez számukra, nagyon élvezik", lelkesedett Ferenzy Noémi. A tanárnő elárulta, hogy a Ciszterci Szent István Gimnázium és az őket vendégül látó Hám János Romai Katolikus Iskolaközpont között korábban semmilyen kapcsolat nem létezett. „Ez az első lépés, de bízom benne, hogy megtaláljuk a módját annak, hogy a kapcsolatot tovább bővítsük", jelentette ki.

Ferenzy Noémi elmondta továbbá, hogy minden évben betanul diákjaival egy-egy nagy színdarabot és azt igyekezenek minél több helyen bemutatni.

Remélhetőleg Szatmárnémetiben nem utolsó alkalommal teszik ezt meg.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: