2010-02-02 11:55:09• hírek • Szatmar.ro

Bruxizmus vagy vicsorítás?

Sokan tapasztalják, hogy reggelente rendszeresen nagyon fáradtan ébrednek, fáj a nyakuk, a hátuk vagy a fejük. Ez a jelenség az esetek többségében az éjszakai fogszorítás (vicsorítás) számlájára írható, ugyanúgy, mint a fülzúgás vagy a migrén.

Alvás közben mindenki mozgatja az állkapcsát. Ennek célja, a légutak szabadon tartása és a nyál egyenletes elosztása a szájban. Az éjszakai fogcsikorgatást szaknyelven bruxizmusnak nevezik, ami azt jelenti, hogy ilyenkor a fogak egymásnak feszülnek. A fogszorítás a napközben átélt stressz számlájára írható, mivel az éjszaka folyamán álmunkban újra átéljük a szorongást okozó helyzeteket, amire fogszorítással reagálunk. A fogszorítás néha 45 percnél tovább is tarthat. Súlyosabb esetben az éjszakai fogszorítás hallásromlást is okozhat.

Ilyenkor egy kicsi műanyag eszköz, a mini harapásemelő jelenthet megoldást, amit éjszakára kell a felső metszőfogakra illeszteni. Ennek hatására a rágóizmok szorítás helyett ellazulnak. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a fogszorítás sokaknál mindössze pár hónap alatt megszűnik. De olyanok is akadnak, akik pusztán azért használják a készüléket, hogy alvásuk valóban pihentető legyen.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: