2016-09-05 16:32:28• hírek • MTI

Bővült a kiskereskedelmi forgalom

Júliusban 11,7 százalékkal bővült a román kiskereskedelmi forgalom volumene éves összehasonlításban, a szezonális és naptárhatással kiigazított érték 13,8 százalékos bővülést mutat. Havi szinten a forgalom 4,1 százalékkal nőtt, szezonális és naptárhatással kiigazítva stagnált - közölte hétfőn a román országos statisztikai intézet.

Az első hét hónapban a kiskereskedelmi forgalom volumene 16,9 százalékkal nőtt, miután az első fél évben még 18 százalékos növekedést jegyeztek a tavalyi hasonló időszakhoz mérten. Az első hét hónapos növekedés főleg az élelmiszerek, italok és dohánytermékek értékesítésének köszönhető, amelyekből 21,7 százalékkal adtak el többet, a nem élelmiszerek esetében 15,9 százalékos bővülést jegyeztek, míg az üzemanyag értékesítése 11,3 százalékkal nőtt.

Romániában az idén 4,2 százalékos gazdasági növekedésre számítanak, de egyes elemzők szerint akár ennél jobban is teljesíthet a román gazdaság.

A GDP-bővülés fő hajtóereje a belföldi fogyasztás, miután a román kormány több lépcsőben csökkentette az áfát, és a béreket is emelték, így a lakosság vásárlóereje növekedett. Január óta négy százalékponttal alacsonyabb, 20 százalék az általános áfakulcs, tavaly júliusban pedig valamennyi élelmiszerre kiterjesztették a kedvezményes 9 százalékos kedvezményes áfakulcsot.

A kiskereskedelemben tevékenykedő román vállalkozók jelentős része derűlátóan ítéli meg a várható fogyasztást.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: