2016-09-27 19:18:25• hírek • Szatmár.ro

Botrányregény színpadi változata az első stúdió-bemutató

Semmi. Ez a címe a Harag György Társulat első idei bemutatójának, egyben az első idén bemutatott stúdióelőadásnak. Janne Teller regényének egy különös feldolgozása a Márkó Eszter által rendezett előadás, melynek főszereplője Marosszéki Tamás. A regény igazi botránymű - előbb be akarták tiltani, később kötelező olvasmány lett.

Szeptember 30-án, pénteken 18 órától tartja a nemrég megkezdett színházi évad első bemutatóját a Harag György Színtársulat. Egy egyszemélyes stúdióelőadás lesz ez, amelynek rendezője Márkó Eszter, főszereplője pedig Marosszéki Tamás. A premierrel kapcsolatban tartott sajtótájékoztatón jelen volt a társulatigazgató Bessenyei Gedő István is.

Mint elmondta, a darab elsősorban kamaszoknak szól, na meg olyan felnőtteknek, akik kamasznak érzik magukat. A műben kamaszok szerepelnek, akik az élet értelmét keresik, meg szeretnék tudni, hogy mi fontos és mi nem. A dán írónő által írt kisregény nagy port kavart megjelenésekor, a felkavaró írást előbb be akarták tiltani, majd kötelező olvasmánnyá tették.

Márkó Eszter a rendezési koncepció kapcsán elmondta: némileg átdolgozták a regényt, de maradtak az alaphelyzetnél. Nagyon figyeltek arra, hogy ne véleményezzenek, hogy egy pillanatra se legyenek részrehajlóak a két szemben álló tábor története kapcsán. Marosszéki Tamás a rendezővel közös útról beszélt, amit az emberpróbáló próbafolyamat jelentett.

Miről szól a Semmi?

„Semminek sincs értelme, ezt régóta tudom. Ezért semmit sem érdemes csinálni. Erre most jöttem rá" - ezekkel a szavakkal hagyja el Pierre egy nap az osztálytermet. Osztálytársai erre elhatározzák, hogy nihilista társuknak bebizonyítják az ellenkezőjét. A terv szerint egy régi pajtában gyűjtenek össze mindent, aminek van értelme. De először csak egy fejetlen játékbaba, egy zsoltároskönyv, régi fényképek, elszáradt rózsaszirmok gyűlnek össze. Ezért a diákok azt találják ki, hogy mindenkinek valami számára különlegesen fontosat kell odaadnia. Olénak a bokszkesztyűjét, Hansnak a vadonatúj biciklijét, Hussainnek az imaszőnyegét. Minél nagyobb az áldozat, annál nagyobb az értelme. Ami ártalmatlan játéknak indul, hamarosan ellenőrizhetetlenné válik: Rikke-Ursulának a copfjaitól, Gerdának a hörcsögétől kell megválnia. Ezután még kegyetlenebb követelésekkel állnak elő: Anna-Linek örökbefogadási bizonyítványa, a kis Emil koporsója, egy kutyatetem és egy Jézus-szobor is az értelem hegyén, a Fontos Dolgok Halmán végzi. Akkor vadulnak csak igazán el az események, amikor Sofie-nak az ártatlanságát, a tehetségesen gitározó Jan-Johannak meg az ujját kell feláldoznia. Ekkor lépnek közbe a szülők és a rendőrség. Csak Pierre marad flegma. Kineveti a kamaszokat, akik ilyen áldozatokra képesek, csak hogy megtalálják az élet értelmét. Ezért nagy árat kell fizetnie: a többi gyerek kegyetlenül bosszút áll.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: