2016-07-14 14:40:02• hírek • (x)

Bőrvédelem a nyári periódusban

Dr. Trip Dóra, a Korall Klinika bőrgyógyásza látja el hasznos tanácsokkal olvasóinkat.

A nyári hónapok sok esetben igencsak megviselik bőrünket - leégünk, az erős sugarak következményeként különös jelenségeket figyelhetünk meg magunkon.

A nyári bőrvédelem egyik alappillére a védekezés az UV-sugarak ellen. A patikákban rendszerint nagy választék van krémekből vagy sprayből, amelyek segítik bőrünk egészségének védelmét. Az orvos is azt tanácsolja, hogy 11 és 16 óra között ne menjünk a tűző napra, különösen a napozást kerüljük, hiszen nagy az esélye annak, hogy napégést szenvedünk. Ez elsősorban a gyerekek esetében különösen káros, ugyanis a bőr nem felejt: a gyermekkorban elszenvedett napégés később hozzájárul barnás bőrfoltok, ráncok kialakulásához - ráadásul megvan az esély arra is, hogy a kicsi bőrén újabb anyajegyek jelenjenek meg. Ne feledkezzünk meg arról, hogy a túlzásba vitt napozás könnyen bőrrákot idézhet elő!!! Ha pedig leégtünk, ne nyúljunk a népi praktikákhoz, a patikákban kapható speciális krémek hatékonyan segítik a fájdalom és a bőrpír elmúlását.

Ha pedig napszúrást kaptunk, amire a fejfájás mellett láz és hányinger is utal, kérjük orvos segítségét. Szintén orvoshoz kell fordulni, ha anyajegyeink színe a napfény hatására változni kezd.

Egy év alatti gyermeket csak akkor vigyünk a napra, ha annak sugarai már nem olyan erősek, ajánlott magas faktorszámú naptej használata is.

Dr. Trip Dóránál járva a szoláriumozásra is rákérdeztünk. Ezt ő nem csak nyáron, hanem télen sem ajánlja. "A szoláriumozás során olyan hatások érik a bőrt, mint napozáskor, ám sokkal koncentráltabban, sokkal rövidebb idő alatt" - mondja.

Mint kiderült, a napi két liter víz elfogyasztása a bőr egészsége szempontjából is fontos, hiszen annak is kell nyáron a hidratálás. Figyeljünk arra is, hogy gyulladáscsökkentő, antibiotikumos kúrát követve, bizonyos esetekben a napfény allergiás tüneteket válthat ki.

A doktornő szerint a nagy hőségben a haj védelméről sem szabad megfeledkezni. Nyáron érdemes UV-filteres samponokat használni, hiszen a nap sugarai szárítják, töredezetté teszik a hajszálakat.

A nyári hónapokban gyakori a pattanások nagy számú megjelenése, különösen a háton. Ekkor ugyanis többet izzadunk, a bőrpórusok begyulladnak, ez a jelenség oka. Az orvos gyakoribb zuhanyzást javasol ennek elkerülésére. Emellett azt is tanácsolja, hogy ha krémekkel kezeljük bőrünket, a nyár folyamán könnyebb, elsősorban termálvíz-alapú krémeket használjunk.

Ússzuk meg a gombás fertőzést!

A Korall Klinika bőrgyógyásza azt tanácsolja, hogy ha strandra vagy uszodába megyünk, járjunk papucsban és csak saját törölközőt használjunk - akkor is, ha a medencénél a működtetők felajánlják a cég törölközőjét. Ilyen környezetben kerüljük a mezítlábas közlekedést, hiszen azzal segítjük a bőr- és körömgomba terjedését is. A nyári hónapokban - ha lehetőségünk van rá - vegyünk fel jól szellőző cipőt vagy szandált. Ha pedig kénytelenek vagyunk félcipőt viselni, érdemes antibakteriális sprayel befújni naponta legalább egyszer. Nyáron a cukorbetegeknek fokozottan figyelniük kell a gombás fertőzésekre, hiszen az ilyen típusú fertőzéseket ők könnyebben elkaphatják.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: