2015-12-17 17:02:38• hírek • Szatmár.ro

Boncasztalon Románia 2016-os költségvetése

Ahogy azt már megszokhattuk, az RMDSZ parlamenti képviselői minden éves költségvetés elfogadását követően sajtótájékoztatón mutatják be az elfogadott tervezet részleteit, különösen azokat, amelyek Szatmár megyét jobban érintik. Sajnos a PSD-többségű parlament nem túl kegyes megyénkkel, azonban idén volt olyan módosítási javaslat, amely Szatmárnak jó hírrel szolgálhat.

Az RMDSZ-székházban megtartott sajtótájékoztatón Erdei D. István és Kereskényi Gábor parlamenti képviselők beszéltek Románia 2016-os költségvetéséről.

Rendhagyó volt a jövő évi költségvetés elfogadása, hiszen rekordidő alatt került a tervezet a plénum elé, a szakértői kormány pedig rekordidő alatt állította össze azt, főleg az előző kormány tervezetéből dolgozva.

A tervezett GDP 746,6 milliárd lej, azaz 168,15 milliárd euró. Az előrejelzett gazdasági növekedés 4,1 százaléknak van meghatározva, az átlagos infláció pedig 0,5 százalék lesz. A szakértői kormány nem követte az előd által meghatározott minimálbér-növelést, marad az 1050 lejes összeg.

A GDP 31 százalékát alkotják az államháztartási bevételek, ezzel Románia az EU-ban a lista végén kullog. Dánia áll a legjobban 58 százalékkal, az átlag 45 százalék körüli - derült ki Erdei D. István beszámolójából. „A társadalombiztosítási költségvetést 871,7 lej nyugdíjpont értékre építették, amely 5%-os növekedést jelent a jelenlegi 830,2 lej értékhez képest" - magyarázta Erdei.

Kereskényi Gábor parlamenti képviselő a magyarság és a szatmáriak szempontjából fontos részleteit emelte ki a költségvetésnek, illetve a Szatmári RMDSZ parlamenti csoportjának módosító javaslatait, amelyek sajnos nem kerültek be a végleges, megszavazott tervezetbe.

Sikerült bevinni a költségvetésbe, hogy továbbképzési központot hozzanak létre Nagyváradon, illetve 4 millió lejt különítettek el az interetnikus kapcsolatok javítására, a diszkrimináció és intolerancia felszámolását célzó események megszervezésére, illetve a kulturális, nyelvi és vallási identitás erősítését célzó rendezvényekre.

A Szatmári RMDSZ képviselői kérték, hogy a kormány vegye be a 2016-os év költségvetésébe a Strand utcáról induló, harmadik Szamos-híd építésének támogatását, különítsenek el 8 millió lejt egy Szatmárnémetiben megépítendő sportcsarnok költségeire és kérték, hogy a Bors-Kolozsvár-Brassó, azaz az Erdélyi Autópálya megépítésére is különítsenek el pénzt. Kérték a szatmárnémetiek által már nagyon várt Pete-Szatmárnémeti-Nagybánya gyorsforgalmi út megépítését is, ám ez sem került be a költésvetésbe.

Bekerült viszont a Szatmárnémeti elkerülő útjának az ügye: igaz, a kért 200 millió lej helyett cask 20 millió lej támogatás került be a 2016-os kötségvetésbe. Ám ez így is jóval több mint a 2015-ös 2 millió lej, aminek harmadát használták fel idén az illetékesek.

Megyei szinten nagy fontossággal bír, hogy a költségvetésbe bekerült Nagykároly elkerülő útjának a befejezése.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: