2016-04-01 20:35:07• hírek • Kocsis Zoltán

Bolondok napján senki nem lett palimadár

Április elseje nem (csak) a bolondok napja volt pénteken a Sváb Házban, hanem a madarak napja is: a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség „ökomadár" versenyén 18 csapat vett részt. A diákok pedig dolgoztak becsülettel, nem vették félvállról a kihívást.

A verseny célja, amint azt Békéssy Erzsébet igazgatónő megfogalmazta, kettős volt. Egyrészt azáltal, hogy újrahasznosítható hulladékokból kellett megalkotniuk a madarat, a gyerekek megismerhették a szelektív hulladékgyűjtés fontosságát. Másrészt pedig a diákoknak be kellett mutatniuk az általuk választott madarat, így tájékozódhattak azok életmódjáról, a biodiverzitás fontosságáról.

Fa, műanyag, kupak, pillepalack, CD-k, cérna - felsorolni is hosszú volna, mi mindenből sikerült a gyerekeknek madarat összehozniuk. Az asztalokon pedig láthattunk búbos bankát, fekete gólyákat, baglyokat, szalakótákat - na meg a legendák főnix madarát is. A szalakóta védelmére külön figyelmet szenteltek a szakemberek, a versenyzők több mindent megtudhattak a kihalás szélére sodródott madárról.

A zsűri figyelembe vette az alkotás kreativitását, a bemutatás módját, a felhasznált anyagok sokszínűségét és természetesen a bemutatók dokumentáltságát is. Ezek alapján az első helyet az Aurel Popp Művészeti Iskola nyerte el a búbos bankával, a második a Constantin Brancusi Műszaki Líceum lett a főnixszel, harmadik pedig a nagykárolyi 3-as általános iskola fészkén ülő alkotása lett.

A gyerekek „ökomadarait" április 8-ig a Szatmár Megyei Múzeumban lehet megtekinteni.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: