2015-05-29 08:49:06• hírek • MTI

Blatter továbbra is az elnökválasztásra készül

Nem mondott le posztjáról Joseph Blatter, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnöke, noha erre szólította fel őt Michel Platini, az európai szövetség vezetője a FIFA körül kialakult korrupciós botrány, és az ezzel összefüggő szerdai letartóztatások nyomán.

Blatter a konföderációk vezetőivel folytatott csütörtöki megbeszélése során Platini felszólítására úgy reagált, hogy "már túl késő", majd a 65. FIFA-kongresszus megnyitóján beszédében igyekezett magát távol tartani a történtektől, s azt mondta: "Nem tudok mindenkit, minden percben ellenőrizni. Ha egyesek rosszat akarnak tenni, akkor azt meg is próbálják majd eltitkolni."

Blatter szerint szégyent hozott a futballra és megaláztatást jelent a sportág számára a szerdán kirobbant korrupciós botrány. Mint mondta, "példátlanul nehéz időszak" ez a mostani a FIFA számára. Szerinte "további rossz hírek fognak érkezni", a szervezet "elveszítette a bizalmat, amit holnaptól kezdve vissza kell szereznie" - utalt a pénteki elnökválasztásra, melyen az egyetlen kihívója Ali bin al-Husszein jordán herceg.
Előzőleg Platini az egyeztetést követő sajtótájékoztatóján azt mondta, lát esélyt arra, hogy változás történjen a FIFA élén.

"Az e heti események előtt talán nem, de az után, ami történt, úgy vélem, le lehet győzni Blattert" - jelentette ki.
Platini úgy véli, a FIFA működésének megváltoztatását csak úgy lehet elérni, ha új elnök kerül az élére. Ő maga ezért egyértelműen Ali bin al-Husszeint támogatja, s azt mondta, az UEFA-tagok döntő többsége - 53-ból 45-46 - szintén rá szavaz majd. Egyúttal Európán kívüli országok küldötteit is a kihívó támogatására buzdította.

A svájci városban szerdán hét magas rangú FIFA-tisztségviselőt tartóztattak le amerikai kérésre. Az amerikai vádiratban kilenc magas rangú FIFA-illetékest és öt sportmarketing-vezetőt vádolnak korrupcióval, illetve azzal, hogy zsarolásra, csalásra és pénzmosásra épülő rendszert működtettek több mint két évtizeden keresztül.
Megszólalt az ügyben Vlagyimir Putyin orosz elnök is, aki leszögezte: Oroszországnak semmi köze a korrupciós botrányhoz, és az amerikai hatóságok kérésére indított nyomozás Joseph Blatter, a szövetség elnökének újraválasztását hívatott aláásni.

Putyin szerint "furcsa", hogy úgy indítottak nyomozást az amerikai ügyészek kérésére, hogy a bűncselekményeket, amelyekkel a FIFA-vezetőket gyanúsítják nem az Egyesült Államok területén és nem amerikai állampolgárok követték el.

Az orosz televízióban közvetített beszédében az orosz elnök a FIFA-tisztségviselők elleni nyomozást Julian Assange, a WikiLeaks kiszivárogtató portál alapítója és Edward Snowden, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) adatgyűjtését leleplező politikai menekült ügyéhez hasonlította. "Amerikai barátaink, sajnos, ugyanazokat a módszereket alkalmazzák, hogy elérjék céljaikat és törvénytelenül üldözzenek embereket" - mondta Putyin.

David Cameron brit miniszterelnök ugyanakkor csatlakozott azokhoz a felhívásokhoz, amelyek Blatter távozását szorgalmazzák. A Downing Street csütörtöki bejelentése szerint Cameron teljes mértékben egyetért azzal is, hogy az Angol Labdarúgó Szövetség (FA) az egyetlen ellenjelölt, Ali bin al-Husszein jordán herceg megválasztását támogatja a FIFA elnöki tisztségére.


A brit kormányfői hivatal szóvivője szerint Cameron azt is helyesnek tartja, hogy a FIFA nagy nemzetközi szponzorai újragondolják a szövetségnek nyújtott pénzügyi támogatást, ha Blatter nem hajlandó távozni.
Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke a kongresszus megnyitóján úgy fogalmazott, hogy szomorú és nehéz, ugyanakkor fontos időszak előtt áll a FIFA. Mint mondta, minden futballrajongó nagy figyelemmel követi ezt a kongresszust, és ő is egy közülük, egyúttal pedig arra buzdította a futball-szövetséget, hogy működjön együtt a hatóságokkal, és tegyen meg minden szükséges intézkedést a korrupciós botrány részleteinek felderítése érdekében.

"Tudjuk, hogy ez a harc nagyon fájdalmas lehet, de nincs más lehetőség arra, hogy a FIFA visszanyerje a szavahihetőségét" - fogalmazott a NOB elnöke.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: