2016-07-28 18:44:41• hírek • Szatmár.ro

Biztos, komoly befektetőt üldöz el az ortodox egyház?

Közel egy órás vita kerekedett a csütörtöki városi tanácsülésen a Golescu híd lábánál jó ideje épülő ortodox katedrális szomszédságában megépítendő Lidl szupermarket kapcsán. A befektető egy nagy körforgalmat is kialakítana a Crinul-kereszteződésben, ami sokat segítene a közlekedésben, most viszont úgy áll a helyzet, hogy a „szomszédok" akadékoskodása miatt búcsút mondanak az új bolt megépítésének.

Számítani lehetett rá, hogy komoly vita alakul majd a szupermarket megépítése kapcsán, hiszen három pópa és egy Jézus-ikonnal felfegyverzett idős nő is bevonult a tanácsülés megkezdése előtt az ülésterembe. A 17. határozati pontban ugyanis az új Lidl szupermarket építéséről szóló területrendezési tervre kellett volna rábólintson a hivatalban levő tanácsosok több mint fele - pontosan fele és még egy személy, ami ez esetben 12 szavazatot jelent.

A szupermarket építők és az egyház között már jó ideje feszült a viszony. Az ortodoxok szerint ugyanis nem megfelelő az épület elhelyezése, hiszen az épület háta néz a hosszú évek óta épülő katedrális felé.

Günthner Tibor RMDSZ-es városi tanácsos felvázolta: a szupermarket azt is vállalta, hogy körforgalmat épít saját költségén a híd lábánál található Crinul-kereszteződésbe, ami bizonyítottan megkönnyítené a közlekedést. Az egyház még abban is benne lenne, hogy az ő területének egy részét beáldozza, és közös parkolót alakít ki az üzlettel. Viszont az épület elhelyezésén mindenképp változtatni kell - vallják.

A PSD és az ALDE tanácsosai azt javasolták, hogy halasszák el a döntést az ügyben, majd egy új területrendezési terv elkészítése után kerüljön újra terítékre az ügy. Ez viszont több hónapot venne igénybe, annyit pedig a befektető nem vár. A tanácsosok azt kérték, hogy üljön asztalhoz az áruházlánc és az ortodox egyház és jussanak közös nevezőre.

A Lidl-t képviselő Cosmin Mal, amint lehetőséget kapott a szólásra elmondta: jó ideje elkészítették a területrendezési tervet, sőt, elkészítették a Közlekedésbiztonsági Bizottság által kért közlekedési tanulmányt is. A szupermarketek egy standard szerint épülnek, amin nem változtathatnak. „Amennyiben nem szavazzák meg a befektetést, keresünk más várost a befektetésnek" - mondta.

Az ortodox egyház képviselői szerint nem konzultáltak velük, az építészt nem lehetett elérni, nem volt dialógus az építőkkel. Ezt Mal megcáfolta, rákérdezve, hogy akkor a Vízkereszt utáni találkozó mi volt? „Az beszélgetés volt, nem dialógus" - mondta az egyik pópa, általános derültséget keltve a teremben.

Maskulik Csaba figyelmeztette az ellenkező tanácsosokat: a város egy építésre kész, komoly befektetőt veszíthet el. „Ez nem mese, ők tényleg befektetni, boltot nyitni akarnak" - mondta.

A tanácsosok végül szavaztak a területrendezési terv elhalasztásáról, illetve elutasításáról is. A halasztáskor az Alde és PSD tanácsosai mellette, a PNL és az RMDSZ tanácsosai ellene szavaztak. Az elutasítást senki sem támogatta, így következett a szavazás a határozatról. A halasztást pártolók tartózkodtak, a többiek igennel szavaztak, de a hiányzók miatt így is csak 11 szavazat jött össze - így egy szavazaton bukott a tervezet.

Kereskényi Gábor polgármester a tanácsülést követően a Szatmár.ro-nak elmondta, hogy arra készül, hogy egy asztalhoz ültesse az ortodox egyházat és a befektetőket, hogy azok konszenzusra jussanak, hiszen kár lenne, ha a város elvesztene egy ilyen kaliberű befektetést.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: