2016-11-18 10:49:48• hírek • Szatmar.ro

Biztonságos és akadálymentes közlekedést akarunk

„Mindenkinek van olyan ismerőse, aki panaszkodik a járhatatlan utak miatt. Mindannyiunk előtt ismeretes a probléma. S az is, hogy a cégek sem könnyítik meg a megbízóik életét, hiszen az átadott utak minősége komoly kívánnivalókat hagy maga után, s sokszor meg van kötve a döntéshozók keze. Éppen ezért kell ezt a témakört kiemelten kezelni, mert mindenkit érint" - mesélt Magyar Lóránd képviselőjelölt az RMDSZ egyik kiemelkedő programpontjáról, amely azonban nem csak a közúti közlekedést érinti. Figyelemre méltó, hogy annak ellenére, hogy Romániában állandóan az autópályákról beszélnek, azok valahogy mégsem épülnek megfelelő ütemben.

Bulgáriában 800 km autópálya van, a Romániánál sokkal kisebb Szerbiának ugyanannyi mint országunknak, Magyarországon pedig folyamatosan épülnek az autópályák mind a mai napig. „Mi a határ mellett viszonylag könnyű helyzetben vagyunk, hiszen Mátészalka után már autópályára léphetünk, s onnan gyorsabban haladhatunk az uticéljaink felé, az észak-erdélyi autópálya pedig még mindig csak egy vágyálom. Ezért döntött úgy az RMDSZ, hogy a választási ajánlatunkban ezt meg is fogalmazzuk: bármilyen pártszínű leendő kormány támogatásának egyik kizáró feltétele, hogy befejezi az észak-erdélyi és dél-erdélyi autópályákat" - hangsúlyozta a képviselőjelölt.

De nem csak az autópályák hiánya teszi nehézzé a közlekedést Romániában, hiszen megyénkben is jónéhány olyan útszakasz van, amely javításra szorulna. S itt még mindig csak a közúti közlekedés a téma. Egyre kevesebben utaznak vonattal, hiszen a vasúti közlekedés nehézkes és lassú. Szatmárnémetiből Kolozsvárra feleannyi idő alatt juthatunk el kisbusszal, és harmadannyi idő alatt autóval, mint vonattal, nem is beszélve arról, hogy mennyivel nehezebb Erdély bármely más pontjára eljutni vasúton. „Hozzászoktunk ahhoz, hogy kihagyjuk a vasutat a közlekedésünkből, de ez nem jelenti azt, hogy ez lenne a normális. Az sem normális, hogy Szatmárnémetiből csak nyáron lehet igazán jól közlekedni vonattal, de akkor is csak azért, mert a tengerre tartó vonat lehetővé teszi ezt. Máskor csak nagy kerülőkkel vagy sűrű átszállással lehetséges ez" - egészíti ki Magyar Lóránd, majd rámutat arra is, hogy tudatában van annak az RMDSZ, hogy egyetlen ciklus alatt nem lehet egy akkora hiányosságot pótolni, hogy Románia is elérjen a fejlett országokban elérhető közlekedési szintre, de lendületet lehet adni a közlekedési infrastruktúra fejlesztésének, ami nem papír, hanem beton alapú utakat és acélból készült vasutakat jelent.

„Románia nem lehet többé az az ország, amelyben nem lehet biztonságosan közlekedni" - jelentette ki Magyar Lóránd, aki maga is sokszor járja a vidéket és az országot ahhoz, hogy tisztában lehessen a jelenlegi siralmas állapotokkal.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: