2012-06-26 15:58:51• hírek • Szatmár.ro

Bessenyei István a Harag György Társulat új művészeti igazgatója

Július elsejétől Bessenyei István, a Harag György Társulat színésze lesz a társulat ideiglenes művészeti igazgatója. Keresztes Attila három év vezetés után hagyja el a társulat igazgatói székét, miután elfogadta a Marosvásárhelyi Színház magyar társulatának művészeti igazgatói posztját. Keresztes rendezőként tovább segíti a társulat munkáját.

Az igazgatóváltást Stier Péter, az Északi Színház megbízott vezérigazgatója jelentette be Keresztes Attila és Bessenyei István jelenlétében.

Keresztes Attila a távozását indokolva elmondta: bár sok megvalósításon van túl Szatmárnémetiben, s a színjátszás is magasabb szintre lépett, most több potenciált lát művészeti szempontból Marosvásárhelyen és úgy érzi, hogy ott a színházat anyagilag is jobban tudja támogatni a helyi tanács. Keresztes három év alatt kilenc előadást rendezett Szatmárnémetiben, saját bevallása szerint eddigi munkásságának csúcs- és mélypontjait is itt élte meg. Három éve két színházhoz is hívták, de egyszer sem bánta meg azt, hogy akkor a Harag György Társulatot választotta.

Stier Péter az elmúlt évadot értékelve elmondta: több mint 36.700 néző követte figyelemmel a magyar társulat előadásait, bérletesek számát tekintve pedig a romániai színjátszás abszolút első helyezettje a Harag György Társulat. Az elmúlt színházi évadban a bábszínházi premierekkel együtt tíz bemutatója volt a színtársulatnak. Több jótékonysági előadást is játszottak, karácsonykor a Kék csodatortát, a Reménysugár Program javára a Chicago című musicalt, Aurora Demeter színésznő megsegítésére pedig a Valahol Európában-t játszották nemrégiben. A 2011/2012-es színházi évadban a Keresztes Attila rendezte Chioggiai Csetepaté című előadásért a társulat megkapta a Nemzetiségi Színházi Kollokviumon a Román Közszolgálati Rádió díját, Bessenyei István a szatmárnémeti Városi Tanács és a Szatmár Megyei Tanács kulturális díját vehette át, az UNITER 2012-es debüt-díjára jelölték a társulat rendezőjét, Balogh Attilát és a legrangosabb szegedi színházi kitüntetéssel, a Dömötör-díjjal tüntették ki Keresztes Attilát.

Bessenyei IstvánAz évad végén a társulat több tagjának járt le a szerződése, amit jelen pillanatban nem hosszabbítanak meg. Így elhagyja a társulatot Barabási Tivadar és Boros Csaba színészek - ők a Valahol Európában illetve a Szentivánéji álom és a Chicago című darabokban játszottak -, Bíró József, aki a Boldogtalanok című darabban játszott főszerepet, illetve Bodó Ottó dramaturg.

Bessenyei István, a Harag György Társulat új, ideiglenes művészeti igazgatója a sajtótájékoztatón elmondta: tudja, hogy egy terhet vett a nyakába, amikor elvállalta az igazgatói tisztséget, de nagyon érdekli a színház további sorsa, a színházé, amelyikkel ő már szinte összenőtt. Bessenyei ugyanis a most véget érő évaddal fejezte be harmincadik évadját a szatmári színpadon.

Nehéz lesz ez a következő két év, amíg a színház felújítása miatt a Szakszervezetek Művelődési Házába költözik a két társulat - egy színház életében a költözés minden esetben nézők elvesztését eredményezi. Ezt a folyamatot Bessenyei jó darabokkal, egy mozgalmas színházi évaddal ellensúlyozná. Elmondása szerint több fiatal rendező is lehetőséget kap majd a bizonyításra a következő évadban, a fiatal alkotók pedig reményei szerint pezsgést hoznak majd a szatmári színházi életbe.

Bessenyei szerint a munkában segíteni fogja a társulatban most uralkodó hangulat is, amit szeretne megtartani: béke van, mindenkiben megvan a jó szándék, az egység, az akarat, hogy egy jó színháza legyen a következő években is a szatmárnémeti magyarságnak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: