2011-02-08 15:01:21• hírek • Póti Orsolya

Bemutatták az új esperesi hivatalt

Február 8-án a Szatmári Református Egyházmegye vezetői bemutatták az új esperesi hivatalt a helyi sajtóorgánumok képviselőinek. Az egyházmegye elnöksége új otthonra lelt, ugyanis a hivatal a Szatmárnémeti Református Gimnázium épületében kapott helyet.

Az augusztus végi tisztújító gyűlésen történt választások eredményeként a következő hat év során Nt. Kovács Sándor esperes, Király Lajos főjegyző és Csűry Miklós főgondnok vezeti a Szatmári Református Egyházmegyét. Az egyházmegye új elnöksége és Rácz Ervin sajtóreferens kedd délelőtt sajtótájékoztató keretén belül mutatta be a Szatmári Református Egyházmegye új esperesi hivatalát.

A hivatal a Szatmárnémeti Református Gimnázium földszinti részében kapott helyet, amely végre méltó otthona lett az intézménynek. „Hosszú volt ez a pusztai vándorlás a mi életünkbe, de az Úr Isten megengedte, hogy visszatérjünk az ősi Alma Materbe, úgy iskolánk, mint hivatalunk"- fejezte ki háláját Nt. Kovács Sándor esperes.

Az egyházmegye vezetője elmondta: a gimnázium díszterme is megkapta a hozzá méltó nevet, ugyanis Milotai Nyilas Istvánról - a szatmári egyházmegye egykori espereséről - nevezték el. A Református Gimnázium forrásai szerint Milotai Nyilas István munkássága idején új fejezet kezdődött el az iskola életében. Mivel az egyre bővülő iskola kinőtte kis paticsfalú épületét, Milotai kieszközölte egy új iskola építését. Eladatta a régi telket, és új területet vásároltatott a városi tanáccsal 500 forinton. Ezen a telken épült az új iskola, amit aztán több ízben átalakítottak, bővítettek. Az épületben egy ideig a Kölcsey Ferenc Főgimnázium működött az épületben, de a református egyház visszakapta az ingatlant.

Az esperes beszéde után Csűry Mikós közgazdász kihangsúlyozta, hogy főgondnoki helyét elsősorban az egyházmegye lelkészeinek köszönheti, ugyanis ahhoz, hogy ő idekerült sok lelkész meghívásának akarata. Ezt a nem egyszerű, de nemes feladatot elsősorban azért vállalta el, hogy munkájával az egyház megújulását segítse. „Legyen ez az új esperesi hivatal a fény forrása, az egyházmegye életében." - mondta végezetül Csűry.

Király Lajos főjegyző szerint a modernizálódás, a megújulás által egy polikontextuális gondolkodás köszöntött be az egyházmegye életébe, ami azt jelenti, hogy egyre jobban össze kell kapcsolni az nevelést, a művészetet és az egyházat. Ezek összefogására lesznek az egyházmegye segítségére a sajtóorgánumok képviselői, ugyanis a vezetők a média által is elszeretnék juttatni az evangéliumot a szatmáriakhoz.

Hónapokig tartott a kitartó munka, de megérte, hiszen ennek eredményeként készült el az új esperesi hivatal, amely nem csak az egyházmegyének, hanem az oktatásnak is fontos központja lesz. Nt. Kovács Sándor esperes végezetül megköszönte mindazok támogatását, akik hozzájárultak ahhoz, hogy elérjék céljukat. Az esperesi hivatal létrejöttének összköltsége körülbelül 90.000 lej, melyből a Megyei Tanácstól kapott 43.500 lejes támogatás elég volt az intézmény új bútorzatának megvásárlására.

Az esperesi hivatal ünnepélyes felavatására február 11-én kerül sor.







Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: