2016-02-07 09:43:17• hírek • Szatmár.ro

Bemutatták Márton Evelin regényét

A BBTE szatmári kirendeltségén mutatták be Márton Evelin Szalamandrák éjszakái című könyvét.

Szombat délután tartották a Babes-Bolyai Tudományegyetem Szatmárnémetibe kihelyezett tagozatán Márton Evelin Szalamandrák éjszakái című könyvének bemutatóját. A Bookart könyvkiadó gondozásában 2015-ben megjelent regény megjelenését megelőző munkába a szerkesztő avatta be a jelenlevőket, a regényről Kereskényi Sándor és Végh Balázs Béla irodalomtörténészek beszéltek.

"Zaklatott női-, meg férfisorsok, a harmadik évezred eleje, a felnőtté válás gyötrelmei, az eszmélkedés extázisa, a szerelem és a barátság útvesztői, háromszögek, találkozások és menekülések, szex, drog és alkohol egy multikulturális Romániában, ahol monomániák szabják meg a létezés tapintható keretét, Erdély, Bukarest és a Fekete-tenger, a világ tágassága, mert ez az otthon, és a bezártság nyomasztó élménye, mert ilyen is az otthon, amelyből a szalamandrák menekülnek, és amely nélkül nem tudnak élni, mert alapvetően életképtelen lények, és mi kedveljük őket, valahol mind szalamandrák vagyunk, színesek, szürkék meg albínók, de éjszaka ez sokkal ijesztőbb" - áll a kötet ajánlójában.

Vida Gábor, a kötet szerkesztője elmondta: a Háború és Béke című vaskos regény olvasóinak annak idején olyan 150 oldal volt az olvasmány, aminek ideje alatt eldöntötték, hogy besszippantja-e őket a regény világa. A Moby Dick című regény korában ez már 70-80 oldal volt, ma pedig már az olvasó 10 oldal után dönt arról, hogy érdemes-e folytatnia az olvasást. Hogy a Szalamandrák éjszakái esetében mikor kötelezi el magát az olvasó a folytatás mellett, azt viszont nem árulta el. Ám a szerző, Márton Evelin felolvasott egy részletet a regény elejéből, ami valószínűleg sokakat késztetett arra, hogy kíváncsiak legyenek a folytatásra.

Kereskényi sándor a kritikájában brilliánsan megírt, sorscsapás-szerűen ható könyvnek nevezte a regényt, amely a helyüket kereső fiatal értelmiségiek történetét dolgozza fel erdélyi, romániai és globális terekben. Végh Balázs Béla kiemelte: a regény, melyben keveredik a valóság és a fikció, tud újat mondani az általunk ismert világról.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: