2011-01-11 15:47:07• hírek • Póti Orsolya

Bemutatkozik a Bartók Béla Egyesület

Bertók Béla
Bertók Béla

Január 15-én bemutatkozik Szatmár Megye legfiatalabb kulturális szervezete, a Bartók Béla Hagyományőrző Kulturális Egyesület - tájékoztatott Bertók Béla, az egyesület elnöke.

A Bartók Béla Hagyományőrző Kulturális Egyesület első rendezvényére egy hónappal ezelőtt, december 7-én került sor a Piros-téglás épületben. Az ünnepélyes megnyitón fellépett több intézmény kórusa, szavalatok hallgattattak és néptánc bemutatót láthattak a résztvevők. Az egyesület bemutatkozó előadására január 15-én, szombat délután 16 órától kerül sor a Szatmárnémeti Északi Színházban egy nagyszabású gála keretén belül. - tudtuk meg Bertók Béla zenetanártól.

A hagyományőrző egyesület Bertók javaslatára alakult meg, aki hegedű és klasszikus gitár tanárként már hosszú ideje belevetette magát a szatmári kultúréletbe. Harminc évvel ezelőtt táncházat indított, különböző zenekarokat, énekkarokat alapított és több együttesben zenélt. A tehetséges zenész  Fehér Kálmán tanár úr hatására megszeretett a magyar népzenét és a néptáncot, ezért úgy gondolta, a szatmári közösségnek szüksége van egy olyan egyesületre, amely őrzi és átadja a hagyományokat.

" Az egyesület aktivitása két irányú: elsősorban olyan kulturális előadásokat szervezünk, amelyen kicsik és nagyok egyaránt felléphetnek énekkel, hangszerrel, versmondással, néptánccal. Természetesen a fellépés előtt megnézzük kiben milyen tehetség rejlik, ugyanis a színvonalas rendezvények megszervezése egyik fő célunk. Egyesületünk  egy másik feladata kulturális körök és különböző tanfolyamok (népdal, citera, hegedű, néptánc) és táncházak indítása, továbbá terveink között szerepel az idős emberek klubjának létrehozása is. A tanfolyamok révén saját tánccsoportot és énekkart szeretnénk alapítani, amelyek a Bartók Béla nevet viselnék majd.  Alig alakultunk meg egy hónapja, de már létrejött  saját zenekarunk, a  Bartók Béla zenekar, amely szombaton lép fel először a nagyközönség előtt." - mondta el Bertók Béla, az egyesület elnöke  a Szatmár.ro-nak.

A Bartók Béla Egyesületnek bárki tagja lehet, és három héten belül az induló  tanfolyamokra, körökre  is bárki jelentkezhet. Várják olyan gyerekek, fiatalok és idősebbek jelentkezését, akik szívesen megismernék a magyar népdalokat, elsajátítanának egy-egy néptáncot, vagy egyszerűen tehetségükkel tennék színvonalasabbá a szervezet előadásait.

A szombat délutáni rendezvény  változatos műsorkínálattal várja a nagyközönséget: elhangzanak  Bartók népdalok, virágénekek, szavalatok, sor kerül a domahídi néptánccsoport bemutatójára, valamint  zongora és  hegedű daraboknak lehetnek fültanúi a résztvevők. Az előadásra - melynek helyszíne az Északi Színház lesz - a belépés ingyenes.


 A megynitó ünnepségen fellépett a Református Gimnázium gyermekkórusa
A megnyitó ünnepségen fellépett a Református Gimnázium gyermekkórusa


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: