2009-12-01 16:05:18• hírek • Szatmár.ro

Bem Józsefre fognak emlékezni

Történelmi előadásokkal elevenítik fel Bem József szatmári tartózkodását és erdélyi hadjáratait december 10-én Szatmárnémetiben, majd 13-án Szamoskrassón folytatódik a megemlékezés. Sor kerül a Bem-szobor felállításának teendőit felvállaló bizottság megalakulására is.

Tavaly az Ady Endre Társaság szervezett megemlékezést Teleki Sándor és Bem József találkozásának 160. évfordulója alkalmából, idén viszont a Szent István Kör és a Szatmár-Németi Egyházközség vállalta a megemlékezés szervezését. December 10-én Bem József emlékét felelevenítő történelmi előadásra kerül sor délután 17 órai kezdettel a Szatmár-Németi Egyházközség gyülekezeti termében, majd 13-án Szamoskrassón folytatódik a megemlékezés. A történelmi előadás Bem tábornok Szatmár megyei tartózkodását illetve erdélyi hadjáratainak fontosabb mozzanatait elevenítik majd fel a hallgatóság számára.

A szervezők Czumbil János történelem szakos tanárt kérték fel, hogy foglalja össze ezeket a történelmi eseményeket. A megemlékezés alkalmával sor kerül annak a bizottságnak a megalakulására, mely tagjai felvállalják Bem József tábornok szamoskrassói szobrának felállítási teendőit. A szoborállításra jövőre fog sor kerülni, Bem halálának 160. évfordulója alkalmából. A szervezők szerint, nem árt időben elkezdeni a készülődést, hogy az évfordulóra biztosan elkészüljön a szobor.

December 13-án Szamoskrassón folytatódik a Bem-megemlékezés a helyi református templomban. Ebből az alkalomból Nt. Sipos Miklós esperes hirdet igét, majd pedig Sipos László helyi lelkipásztor mond köszöntő beszédet. Ezt követően Kónya László történelem szakos tanár, főtanfelügyelő-helyettes tart előadást „Két nemzet van egyesülve bennünk" címmel. A megemlékezés koszorúzással zárul a hősök emléktáblájánál, majd pedig a Bem-emléktáblánál.


Tavaly felvonultak a szentjobbi lovashuszárok és a Magyar Hagyományőr Világszövetség huszárai
Tavaly felvonultak a szentjobbi lovashuszárok és a Magyar Hagyományőr Világszövetség huszárai


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: