2011-07-14 11:50:10• hírek • Póti Orsolya

Beke Manó-díjjal tüntették ki

Július 5-én Beke Manó Emlékdíjjal tüntették ki Olosz Ferencet a Szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnázium nyugdíjas matematikatanárát.

A magyarországi Bolyai János Matematikai Társulat 1951 óta minden évben ezzel az emlékdíjjal jutalmazza a matematika oktatásában kiváló eredményeket elért és  a matematika népszerűsítésében kiemelkedő munkát végző tanítókat, általános iskolai, középiskolai és egyetemi tanárokat. Az emlékdíjhoz kapcsolódó bronzérmen Beke Manó portréja látható és a hátlapon a tanulni vágyást szimbolizáló, kezükben könyvet, fáklyát tartó tógás diákok mellett az „Amore et labpre" felirat található, amely Beke Manó életelvét tükrözi: az emberek szeretetét, a munka megbecsülését, a munka lelkiismeretes végzését.

Beke Manó (1862-1946) a budapesti Tudományegyetem tanára, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja volt. Könyveit sokszor kiadták  és több matematika népszerűsítő cikk szerzője volt. A középiskolai természettudományos oktatás megreformálásának főszervezője volt, foglalkozott a középiskolákban folyó matematikaoktatással, a nevelési kérdésekkel, a tanári hivatás jelentőségével, belső gondjaival. Kiváló tanár volt, hallgatói nagyon szerették, lebilincselő egyéniségnek tartották.

A díjat a szlovákiai Révkomáromban rendezett 51. Rátz László Vándorgyűlés nyitónapján a Selye János Egyetem Konferencia központjában a Kárpátmedence országaiból jelen lévő közel 300 fős hallgatóság és a magyar és szlovák tudományos élet jeles képviselői előtt adták át. Ezt a rangos szakmai kitüntetést az erdélyi matematikatanárok közül csak Weszely Tibor (Marosvásárhely 1984), Bencze Mihály (Brassó, 2008) és most Olosz Ferenc érdemelte ki.

A díj odaítélésénél figyelembe vették a matematikus 44 éves tanári munkásságának eredményeit, diákjainak sikereit és a tudományos munkásságát. Olosz 3 matematikakönyv és 51 szakcikk szerzője, 70 szakmai előadást tartott hazai és külföldi rendezvényeken és több mint 300 saját szerkesztésű feladata jelent meg folyóiratokban, sok feladatát hazai és nemzetközi versenyeken is kitűzték.

A Szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnázium munkaközössége örömmel hallotta a hírt, és gratulál a díjhoz.


Beke Manó-díjjal tüntették ki Olosz Ferencet
Beke Manó-díjjal tüntették ki Olosz Ferencet


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: