2010-10-31 21:44:18• hírek • Szatmár.ro

Batizi András szobrot avattak

Kétnapos rendezvény keretében avatták fel a Batizon született reformátor szobrát.

Batizi Andrásról eddig vajmi keveset tudott a megye magyarsága. A zsoltáríró-reformátor emlékének ápolására pár évvel ezelőtt létrejött és a nevét viselő kulturális egyesület fő célkitűzése emlékének ápolása - ezirányban vasárnap délután megtörtént a legfontosabb lépés.

Batizi András szobrának leleplezését megelőzően Ft. Csűry István, a Királyhágómelléki református Egyházkerület püspöke hirdetett igét, majd Nt. Kovács Sándor esperes, Csehi Árpád, megyei tanácselnök, Király Lajos, háigazda-lelkész köszöntötte a zsúfolásig telt templomban jelenlévőket.

A Collegium Régizeneegyüttes és a Szatmár Megy Református Egyházmegye Lelkészkórusa dalaival visszaidézte a fél évezreddel ezelőtti időket, helyi diákok szavaltak.

A szobrot két helyi egyházfi leplezte le. Ünnepi beszédet mondott dr. Buzogány Dezső, a Kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet professzora, aki felvázolta Batizi András eléggé homályba vesző életútját: a reformátor 1510 körül született Batizon, majd az 1540-es években Wittenbergben tanult, ami után tokaji prédikátor lett.

Mind Buzogány, mind az utána szólók kihansgúlyozták: a Reformáció nem csupán egy egyházat megújító eszme, hanem egy világszemlélet, egy „kulturális forradalom" volt - hiszen ismét anyanyelvükön hallhatták Isten ígéjét az emberek. Beszéltek még: Szilágyi Mátyás, Magyarország kolozsvári főkonzulja, dr. Varga Attila, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület új főgondnoka, Bondics Miklós, a Batizi András Kulturális Egyesület elnöke.

A vasárnapi szoboravatási ünnepséget megelőző napon Batizi András tevékenységét és korát felidéző szimpóziumot tartottak a szülőfalu református templomában.


Batizi András szobra


Ünnepi istentisztelet
Ünnepi istentisztelet


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: