2014-03-27 16:54:42• hírek • MTI

Basescu: növelni kell Románia védelmi költségvetését!

Románia védelmi költségvetésének növelését szorgalmazta Traian Basescu államfő csütörtökön az ukrán válságra hivatkozva.

Basescu a román védelmi minisztérium éves állománygyűlésén vett részt. Kijelentette, hogy az ukrán válság miatt Romániának növelnie kell védelmi kiadásait azért, hogy jelentősen nőjön a hadsereg reagálási képessége.

Azt tanácsolta a kormánynak, hogy már az idei félévi költségvetés-kiigazításkor utaljanak ki több pénzt a hadseregnek, és 2015-ben is növeljék a védelemre fordított kiadásokat.

Kifejtette: Dél-Oszétia és Abházia 2008-as orosz elfoglalása után az idén Ukrajna következett, ezért minden politikusnak és katonai szakértőnek fel kell tennie a kérdést, hogy „vajon mi vagy ki következhet".

„Akár a Dnyeszteren túli szakadár terület, akár ez a terület és a Moldovai Köztársaság együtt, vagy Ukrajna déli része lehet célpont. Ezeket a kérdéseket bárki felteheti, mert Oroszország kiszámíthatatlansága arra kényszerít, hogy különböző változatokat elemezzünk, akárcsak reagálási lehetőségeket" - mondta Basescu.   

Mircea Dusa román védelmi miniszter elmondta, hogy a román legfelső védelmi tanács stratégiája értelmében 2013-tól több pénzt fordít a román kormány a hadsereg korszerűsítésére, ez a program a tervek szerint 2022-ig tart.

Románia és Lengyelország a múlt pénteken nagyobb NATO-jelenlétet szorgalmazott Kelet-Európában. Erről a két ország védelmi minisztere beszélt. Dusa szerint a NATO-nak jelentősen módosított védelmi tervet kell kialakítania ahhoz képest, mint amivel az ukrán válság kialakulása előtt rendelkezett.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: